'Mystery clients' tegen discriminatie op woningmarkt

© Belga
26/10/2018

De Brusselse regering voert praktijktesten in om discriminatie op de woningmarkt op te sporen. Inspecteurs van de Brusselse overheid zullen verhuurders of vastgoedmakelaars kunnen testen op mogelijk discriminerend gedrag. Het Brussels Parlement moet de ordonnantie nog wel goedkeuren.

Praktijktesten van de Universiteit Gent bij vastgoedmakelaars die actief zijn in Brussel hebben aangetoond dat discriminatie op de Brusselse woonmarkt een realiteit is, zegt de bevoegde Brusselse minister Céline Fremault (CDH). Zij werkte eerder een actieplan uit, met onder meer een grondige sensibiliseringscampagne en opleidingen van vastgoedmakelaars.

Mystery clients

Maar discriminatie is moeilijk te bewijzen, zegt Fremault. Daarom heeft de Brusselse regering beslist om de inspectie de mogelijkheid te geven praktijktesten uit te voeren. De inspecteurs zullen via "mystery clients" kunnen nagaan of vastgoedmakelaars de discriminerende verzoeken van eigenaars inwilligen.

Wanneer een test discriminerende praktijken aantoont, wordt de zaak overgemaakt aan het parket. Als dat beslist om de zaak niet te vervolgen, zal de inspectiedienst nog altijd een boete kunnen opleggen.

De Brusselse regering voerder eerder al praktijktesten in tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , discriminatie , woningmarkt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni