Dit jaar geen traditionele carnavalsvieringen in Brussel

Carnaval Sauvage
© Kevin Van den Panhuyzen
| Carnaval Sauvage in de Marollen (archiefbeeld)
© Kevin Van den Panhuyzen
| Carnaval Sauvage in de Marollen (archiefbeeld)

Het hoeft geen verrassing te zijn, maar in tijden van een pandemie gaan ook de festiviteiten rond carnaval niet door. Zowat alle gemeentes in Brussel kiezen er namelijk voor om de traditionele carnavalsstoet af te gelasten. Sommige gemeentes proberen toch alternatieven op poten te zetten.

Brussel mag dan misschien niet de grootste carnavalsstad zijn van België, maar toch lopen er ook in de hoofdstad heel wat feestelijk verklede mensen rond in deze tijd van het jaar. Veel van die jaarlijkse parades gaan helaas niet door.

Er komt onder andere geen Boliviaans carnaval in de Marollen of intergenerationele carnavalsstoet in Etterbeek. Ook Schaarbeek, carnavalsgemeente bij uitstek in Brussel, zegt neen tegen feestelijke bijeenkomsten voor carnaval.

Toch blijven sommige gemeentes niet bij de pakken zitten en gaan ze volop op zoek naar creatieve oplossingen.

Kunstwerken voor carnaval

Kunstwerk_Chambéry
© Wijkhuis Chambéry
| Kunstwerk op het balkon van Chambéry in Etterbeek

Eén van die gemeentes is Etterbeek. Normaal gezien is de laatste vrijdag van de krokusvakantie een absolute hoogdag voor de carnavalliefhebber, maar door de huidige maatregelen gaat de stoet niet door. Etterbeeks Wijkhuis Chambéry ging, samen met partners en buurtbewoners, op zoek naar een alternatief. Het resultaat: een aantal grote kunstwerken gemaakt door het publiek. De kunstwerken zijn vanaf vrijdag 19 februari minstens één week te bewonderen met behulp van een uitgestippelde wandelroute. “Op die manier kunnen mensen veilig en in hun eigen bubbel de kunstwerken bewonderen”, meldt Zoë De Paepe coördinator jeugdwerking bij Chambéry.

Schaarbeek

In Schaarbeek is carnaval een eeuwenoude traditie, toch zullen ook daar de carnavalsverenigingen zich moeten inhouden dit jaar. Scharnaval, zo heet de meer dan honderd jaar oude Schaarbeekse carnavalsstoet, zal niet doorgaan. In het eerste semester van dit jaar komt er dus sowieso geen carnavalsviering. Het kabinet van Schepen Fierlant, bevoegd voor de Folklore in Schaarbeek, is wel volop op zoek naar een alternatief evenement voor de kinderen. “We weten nog niet wat we zullen organiseren, maar onze inwoners mogen op hun twee oren slapen: Er komt later dit jaar een vervanging voor carnaval”.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?