DoucheFLUX lanceert 'housing first'-project in centrum van Brussel

© Belga
14/03/2023

DoucheFLUX, een Brusselse vzw die actief is in het helpen van thuislozen, heeft dinsdag haar 'housing first'-project gelanceerd met de steun van de GGC en in partnerschap met het SVK van Sint-Gillis. Doel is kwetsbare thuislozen onmiddellijk huisvesting te bieden, met begeleiding die is aangepast aan hun behoeften.

Het 'housing first'-project van DoucheFLUX biedt zeer kwetsbare thuislozen onmiddellijke huisvesting, zonder voorwaarden (behalve de betaling van huur en naleving van het huurcontract). Ze worden begeleid door een multidisciplinair team: sociaal werkers, psychologen, experts op het gebied van risicovermindering bij drugsverslaving... Het doel is om individuele, intensieve en persoonlijke ondersteuning te bieden om hun sociale inclusie te vergemakkelijken, hun herstel te bevorderen en hen te helpen autonomie te bereiken door middel van de duurzame terugkeer naar huisvesting.

Brussels minister van Sociale Actie, Alain Maron (Ecolo), wees erop dat het aantal mensen dat via housing first-projecten begeleid wordt sinds 2019 verdrievoudigd is tot 290 mensen dit jaar. "Deze housing first-methodologie, die begint met het huisvestingsprobleem op te lossen, heeft haar relevantie bewezen. Ik bedank DoucheFLUX die zich aansluit bij de Housing First-operators (zeven tot op heden) die de kwetsbaarste mensen toegang tot huisvesting bieden."

Dagcentrum en transitonthaal

DoucheFLUX werd opgericht in 2011 na een ontmoeting tussen burgers en mensen die toen nog vaak "SDF" (sans domicile fixe of thuisloos) werden genoemd. Geconfronteerd met een schrijnend gebrek aan betaalbare douches en wasserettes in Brussel besloten de burgers om een dynamische, gezellige en laagdrempelige ruimte te openen waar mensen die op straat leven hun waardigheid konden herwinnen - te beginnen met hygiëne.

Na vijf jaar en 2 miljoen euro aan particuliere steun opende het dagcentrum van DoucheFLUX zijn deuren in 2017. In maart 2020 volgde een transitonthaal om thuisloze vrouwen die tijdens de lockdown nergens konden verblijven te beschermen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , DoucheFLUX , Housing First , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni