Doucheflux vraagt transitopvang voor dakloze vrouwen opnieuw te openen

JP
© BRUZZ
07/07/2023

De transitopvang voor dakloze vrouwen van Doucheflux, die geopend werd tijdens de eerste lockdown, sluit de deuren. Dat komt doordat de subsidie is stopgezet voor het project dat vrouwen in de marge ondersteunt. "Zonde dat de expertise die we hebben opgebouwd, niet meer gebruikt wordt," klinkt het. "Sociale werkers boekten vooruitgang met dit publiek, dankzij de nachtopvang."

De transitopvang van Doucheflux werd eigenlijk geopend als noodopvang voor vrouwen tijdens de coronacrisis. Zo'n dertig vrouwen tegelijk konden gebruik maken van de faciliteiten in een leegstaand hotel. Het project kreeg verschillende subsidies, maar inmiddels is de subsidiekraan dichtgedraaid. Doucheflux pleit ervoor om die beslissing te herzien.

"Geen andere plek is zo toegankelijk als deze transitplek," zegt Jérôme Guiot van Doucheflux. "Bij ons kreeg iedereen haar eigen sleutel en er waren geen verplichte tijden om te eten of te slapen. Daardoor trokken we een heel ander publiek aan, dat in de noodopvang van Samusocial niet terecht kan."

Sekswerkers

Concreet heeft de transitplek de laatste jaren bijvoorbeeld aan sekswerkers onderdak geboden, die op straat tippelen in de omgeving van metro IJzer. De opvang is gratis, en doordat de vrouwen een dak boven hun hoofd hadden, konden ze volgens Doucheflux op langere termijn over de toekomst nadenken. De sociale medewerkers van Doucheflux en partners hebben sinds de opening voor 43 bewoners een permanente woning gevonden, laat Guiot weten. Daarnaast hoort Doucheflux van partnerorganisaties positieve verhalen uit het veld. "Sociale werkers boeken vooruitgang met dit publiek dankzij de nachtopvang."

"In de laatste telling die onlangs door Bruss'Help werd gepubliceerd, werden de bewoners van onze opvang geteld in de categorie 'mensen in opvangtehuizen voor daklozen - sociale diensten in hotels'". Doucheflux betreurt dat een deel van deze mensen bij de volgende telling opnieuw op straat worden waargenomen, omdat niet voor iedereen herhuisvesting is gevonden.

Doucheflux was de eerste Brusselse vereniging die een opvanghuis opende in het kader van Covid in april 2020, en de laatste die er een beheerde in april 2023. Na verschillende subsidieverlengingen en ondanks een positieve evaluatie kwam een einde aan de onderneming. Daarover besliste minister Alain Maron (Ecolo), verantwoordelijk voor Sociale Actie en Gezondheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Laurent d'Ursel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni