Drie Belgen opgepakt in Congo na racistische opmerkingen over Pierre Kompany

© PhotoNews

Drie Belgen die in de Congolese steden Lubumbashi en Kinshasa wonen, zijn opgepakt door de lokale autorteiten. Ze worden volgens lokale media verdacht van racistische uitlatingen jegens Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren en vader van voetballer Vincent Kompany. Buitenlandse Zaken bevestigt donderdag in contact te staan met de Belgen.

"Via onze ambassade in Kinshasa en het consulaat-generaal in Lubumbashi, zijn we in contact met drie Belgen die momenteel problemen hebben en zich moeten verantwoorden tegenover de bevoegde autoriteiten ter plaatse", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Over de grond van de zaak laat hij zich niet uit. "Op dit moment hebben we geen informatie over een eventuele sanctie". Onder meer Het Nieuwsblad schrijft dat Congo hen het land wil uitzetten.

Volgens Congolese media zouden de Belgen de voorbije dagen zijn ondervraagd na denigrerende uitlatingen aan het adres van Pierre Kompany, die van Congolese origine is. Kompany verklaarde onlangs dat Belgiƫ zich moet excuseren voor zijn koloniaal verleden, maar dat kwam slecht aan bij de Belgen ter plaatse, die dat ook lieten blijken op sociale media.

Een Congolese burgerbeweging merkte de reacties op en uitte kritiek. In een persbericht had de beweging het over "racistische, denigrerende en neo-koloniale uitlatingen". CdH-partijgenoten van Kompany dienden dan weer klacht in tegen onbekenden wegens berichten die aanzetten tot haat.

De burgemeester van Ganshoren was donderdagavond in de RTBF-studio. Hij zei niet verantwoordelijk te kunnen worden gesteld voor wat zich in Congo afspeelt. "Ik zou niet in hun plaats willen zijn, maar zij beleven niet wat ik beleef", zei hij nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?