Pierre Kompany (ProGanshoren)

Brusselse CDH dient klacht in voor aanzetten tot haat tegenover Pierre Kompany

© Belga
25/06/2020

De zes leden van de cdH-fractie in het Brussels Parlement hebben donderdag aangekondigd een klacht te zullen indienen wegens aanzet tot haat, racistische beledigingen en intimidatie tegenover hun fractiegenoot Pierre Kompany, tevens burgemeester van Ganshoren en vader van Rode Duivel Vincent Kompany.

Volgens fractieleidster Céline Fremault is Kompany sinds de verspreiding zaterdag van een video van de fractie naar aanleiding van een resolutie over het koloniaal verleden het permanente doelwit van herhaalde en erg gewelddadige racistische berichten.

In de resolutie (en in de video die zaterdag verspreid werd) vraagt de CDH-fractie, met het akkoord van partijvoorzitter Maxime Prévot en het politiek bureau van het CDH, onder meer excuses. "We willen excuses om daarna een harmonieuzere samenleving op te bouwen", vertelt Kompany onder meer in de video.

Die boodschap wekte heel wat reacties los op sociale media. "De tendens is: 'U bent naar ons land gekomen, u profiteert van ons land, bent hier verkozen, en nu eist u excuses. Keer terug.' Anderen hem reageren met beledigingen als 'vuile aap'", licht communicatiemedewerkster van Kompany Isabelle Verlinden. "Ik werk al elf jaar met Kompany en dit soort reacties heb ik nog nooit gezien", gaat Verlinden verder.

Begin dit jaar kreeg Kompany wel een racistische dreigbrief toegestuurd. Verlinden: "Daarvoor hadden we toen ook een klacht ingediend, maar het verschil is dat het toen om één anonieme brief ging."

aze

"Keer terug naar Congo en eet bananen", is een van de reacties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Samenleving , Pierre Kompany , racisme , CDH

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni