Drie Brusselse gemeenten stappen in proefproject om diabetes op te sporen

© Belga
22/01/2021
Updated: 22/01/2021 17.25u

De stad Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht binden samen met de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) de strijd aan tegen de chronische ziekte diabetes. De drie Brusselse gemeenten stappen in het proefproject "Care test" en proberen via apothekers vroegtijdig diabetespatiënten op te sporen.

Het project loopt sinds eind 2020 al met succes in de gemeenten Molenbeek en Anderlecht. De eerste resultaten tonen dat 1 op de 5 patiënten duidelijk baat heeft bij verdere opvolging door een arts. Het project wordt nu ook gelanceerd in Laken, een deelgemeente van Brussel-stad. Het doel is om chronische ziekten zoals diabetes vroegtijdig op te sporen. De patiënten kunnen in de deelnemende apotheken gratis een consultatie krijgen over het risico op diabetes.

"We denken dat apothekers kunnen bijdragen aan de preventie en aan een vroegtijdige begeleiding in goede verstandhouding met de huisartsen. De apothekers genieten van een grote toegankelijkheid en van een hoog contact- en vertrouwensniveau met het geheel van de bevolking, ook met mensen die geen huisarts hebben of die weinig op consultatie gaan", legt Alain Chaspierre, apotheker en algemeen secretaris van de APB, uit.

De Algemene Pharmaceutische Bond benadrukt het belang van deze preventieve aanpak, want een derde van de diabetische mensen herkent de aandoening niet en zal dus niet vroegtijdig kunnen worden behandeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Laken , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Gezondheid , Diabetes , alain chaspierre , apothekers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni