Drieduizend mensen betogen tegen geweld in Israël

ZM
© BRUZZ
15/05/2021
Updated: 15/05/2021 19.21u

Op het Albertinaplein zijn zaterdagmiddag vanaf 15 uur ongeveer 3.000 mensen samengekomen om te protesteren tegen de recente escalatie van het geweld in Israël, bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. De betogers herdachten ook de 'Nakba', de exodus van Palestijnen na de creatie van Israël in mei 1948. Het protest verliep rustig.

De protestactie gebeurde op initiatief van ABP (Association Belgo-Palestinienne), het Palestijns Democratisch Forum in Europa, het Forum démocratique palestinien en Europe, Palestina Solidariteit, de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB)en de Palestijnse gemeenschap in België en heeft rond de drieduizend mensen naar het centrum van Brussel gebracht. De protestactie was vooraf aangevraagd en is ook toegelaten, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

De deelnemers eisen dat Israël stopt met bombarderen, maar ook dat er een einde komt aan de bezetting en het isolement van de Palestijnse gebieden. Ze klagen ook aan dat de voorbije maanden steeds meer Palestijnen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever uit hun woningen zijn gezet, of hun woningen vernield hebben gezien, en dat midden in de coronapandemie.

"Dit is duidelijk een politiek van apartheid, en talloze Palestijnse, Israëlische en internationale mensenrechtenorganisaties hebben dat de voorbije jaren ook al herhaaldelijk gezegd", klinkt het bij de betogers. "België, de EU en de hele internationale gemeenschap moeten hiertegen optreden en de Israëlische overheid verantwoordelijk stellen."

(Lees verder onder de fotogalerij)

Andere betogers spreken over een koloniale bezetting en klagen ook de terughoudendheid van de internationale gemeenschap aan: "Genoeg gedialogeerd, er moet opgetreden worden tegen de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die Israel begaat. Er moeten sancties opgelegd worden, en er moet een boycot komen van Israëlische producten en bedrijven."

Ook in Parijs, Madrid en Den Haag gaan er zaterdag betogingen door naar aanleiding van de militaire escalaties in de afgelopen dagen tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas.

‘Free Palestine’-tag op hoofdkwartier MR

De voorgevel van het MR-hoofdkwartier aan de Gulden-Vlieslaan is vrijdagnacht met de slogan ‘Free Palestine’ beklad. Voorzitter van de MR Georges-Louis Bouchez uitte zijn ongenoegen daarover op Twitter en zegt dat het conflict voor politieke doeleinden wordt gebruikt.

In Le Soir voegde de MR-voorzitter nog toe dat hij het niet verrassend vindt dat zijn partij als doelwit werd uitgekozen, “omdat de MR een redelijke afstand bewaart tussen de tegengestelde kampen en geen kant kiest, om de vrede te bewaren.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie