Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel

| Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Drieduizend minder Brusselaars door oversterfte en gesloten grenzen

RF
© Belga
20/05/2021

Voor het eerst in 25 jaar zou het aantal inwoners van het Brussels Gewest in 2020 met drieduizend verminderd zijn. Dat meldt Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor statistiek, donderdag.

Volgens het Brussels Instituut voor Statistiek en Perspectiefanalyse (BISA) ligt de oorzaak bij de oversterfte en ook deels bij de terugval van de internationale migratiestromen in 2020 door de sluiting van de Europese grenzen.

De daling blijkt uit de nieuwe demografische vooruitzichten van het Federaal Planbureau en Statbel. Volgens die voorlopige cijfers zou Brussel in 2020 drieduizend inwoners minder tellen ten gevolge van de coronacrisis.

De internationale migratiebewegingen waren de voorbije twintig jaar de motor achter de groei van de Brusselse bevolking. Vanaf 2021 mikken de bevolkingsperspectieven opnieuw op een stijging, door de verwachte heropleving van de internationale migratiestromen.

April en november dodelijk

De voorlopige mortaliteitscijfers voor Brussel wijzen op een stijging van de sterfte in 2020 met meer dan tweeduizend overlijdens, een stijging van meer dan twintig procent tegenover 2019. Vooral de maanden april en november waren bijzonder dodelijk. Volgens de bevolkingsvooruitzichten zou de oversterfte in 2021 duidelijk minder hoog zijn en zouden de sterftecijfers vanaf 2022 terug normaliseren.

Door de sluiting van de grenzen vanaf maart 2020 wordt ook een terugval met de helft van het aantal migraties uit en naar het buitenland voorzien. Het internationale migratiesaldo, het verschil tussen het aantal immigraties en het aantal emigraties, zou vorig jaar met zestig procent afnemen.

Het aantal geboorten zou dan weer geen invloed hebben ondervonden van Covid-19. Vanaf 2021 daarentegen, geven de gewestelijke vooruitzichten een lichte terugval van de vruchtbaarheid. Omwille van de gezondheidscrisis zouden immers meer dan normaal plannen voor gezinsvorming of - uitbreiding uitgesteld of geannuleerd zijn het jaar voordien.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni