Manifestatie voor Sourour Abouda

| Manifestatie voor Sourour Abouda aan het Poelaertplein (archiefbeeld).

Driehonderdtal mensen nemen deel aan betoging voor Sourour Abouda

© Belga
14/05/2023

Een driehonderdtal mensen hebben zondagnamiddag deelgenomen aan een betoging op het Brusselse Poelaertplein om duidelijkheid en gerechtigheid te vragen na de dood van Sourour Abouda.

Die 46-jarige Brusselse vrouw kwam op 12 januari om het leven in een cel van de Brusselse politie. Volgens het Brusselse parket zou het om een zelfdoding gaan. De nabestaanden van de vrouw twijfelen daaraan en hebben zich deze week burgerlijke partij gesteld, zodat het onderzoek in handen komt van een onderzoeksrechter.

Abouda, die al jarenlang in de Brusselse sociale sector werkte, werd in de vroege ochtend van 12 januari gearresteerd door een patrouille van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Ze werd overgebracht naar het cellencomplex van het Rijksadminstratief Centrum (RAC), het administratieve centrum van de federale politie in de Koningsstraat, waar ze korte tijd later dood werd aangetroffen.

Volgens het Brusselse parket leken de eerste bevindingen en het voorlopige autopsierapport erop te wijzen dat er geen tussenkomst was van een derde, en dat Abouda mogelijk dronken was, en zichzelf met behulp van een trui van het leven zou hebben beroofd.

De familie heeft die hypothese steeds betwist. "Vijf maanden later zijn de resultaten van de autopsie nog steeds niet publiek gemaakt, en heeft de overheid absoluut niets gedaan om de familie te steunen", klinkt het bij de betogers. "Het Comité P heeft het onderzoek van bij het begin bij zich willen houden, maar nu heeft de familie zich burgerlijke partij gesteld, zodat er eindelijk een onafhankelijke onderzoeksrechter de zaak in handen zal nemen."

Volgens de betogers had het parket van bij het begin een gerechtelijk onderzoek moeten openen naar het overlijden van de vrouw. Alle voorwaarden waren daarvoor vervuld, zeggen ze en zeker wanneer de politie betrokken partij is, is dat volgens hen van levensbelang. "Anders is er geen garantie dat het onderzoek niet bevooroordeeld gebeurt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni