Driekwart van de Brusselaars ademde betere lucht tijdens lockdown

© PhotoNews
| Luchtvervuiling boven Brussel.

Meer dan driekwart van de Brusselaars zegt een verbeterde luchtkwaliteit te hebben gevoeld tijdens de lockdown en wil niet terugkeren naar de pollutieniveaus van voor de coronacrisis. Dat leert de peiling YouGov van het burgercollectief "Les chercheurs d'air".

Om een terugkeer naar de oude situatie te voorkomen, geeft 74 procent van de bevraagde Brusselaars aan maatregelen tegen de vervuiling te steunen, onder meer het verbieden van vervuilende wagens in de stad.

De peiling geeft verder aan dat, om te strijden tegen de luchtvervuiling, 66 procent van de bevraagde Brusselaars maatregelen willen zoals het herverdelen van de openbare ruimte ten gunste van voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.

'Brusselaar wil gezonde lucht'

"Sommige politici denken dat een zero-emissiezone een onpopulair idee is. Dat klopt niet. De Brusselaars willen gezonde lucht inademen. We kunnen niet nog eens 15 jaar wachten om hen dat basisrecht toe te kennen," zegt Pierre Dornier, lid van het burgercollectief Les chercheurs d'air, in een persbericht.

"De auto in de stad is iets van het verleden. De Brusselaars zijn de vervuiling, het lawaai, de files en de ongevallen beu. Het is de plicht van volksvertegenwoordigers om naar hen te luisteren en meer ruimte te geven aan actieve en gedeelde mobiliteit".

De peiling YouGov werd online afgenomen tussen 14 en 21 mei bij 7.545 volwassenen die in verschillende stedelijke zones in Europa leven, onder meer Brussel. Het aantal gepeilde Brusselaars is niet gepreciseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?