Een jaar na de rellen: ‘Het trauma is er nog steeds’

meubelwinkel lemonnier rellen
© EDB
| De meubelzaak van Frieda De Kerf in de Lemonnierlaan werd een jaar geleden ongemeen hard getroffen
© EDB
| De meubelzaak van Frieda De Kerf in de Lemonnierlaan werd een jaar geleden ongemeen hard getroffen

Het is precies een jaar geleden dat na een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal rellen uitbraken in Brussel. De meubelzaak van Frieda De Kerf in de Lemonnierlaan werd daarbij grotendeels vernield. Voor haar is de zaak nog niet afgesloten. “Een jaar later spelen de feiten nog steeds door mijn hoofd.”

Frieda De Kerf herinnert zich de feiten alsof ze zich gisteren afspeelden. De eigenares van meubelwinkel Galeries du Meuble in de Lemonnierlaan werd dan ook ongemeen hard getroffen tijdens de rellen.

“Telkens ik naar een klok kijk, zie ik 11:11 staan,” vertelt Frieda aan BRUZZ. “De datum van de feiten. Toen ik aankwam bij mijn winkel, was alles vernietigd: de ramen, de meubels, de matrassen, alles. Het is een trauma dat ik vandaag nog steeds meesleep.”

Kalid van de computerwinkel aan de overkant van de straat staat haar bij. “Ik zag vanuit mijn winkel alles gebeuren. Drie kwartier lang plunderden jongeren haar winkel. Bij mij sloegen ze enkel de ruit kapot, maar ik ben getraumatiseerd door wat ik in de meubelwinkel zag gebeuren,” aldus Kalid. (lees verder onder de foto)

frieda de kerf
© EDB
| Voor Frieda De Kerf is de zaak nog niet afgesloten

Geen volledige terugbetaling

Maar het beeld van de ravage is niet het enige wat Frieda een jaar na de rellen nog steeds wakker houdt. “De dag nadat het gebeurd was, kwam de burgemeester langs. Hij beloofde me toen dat alles wat de verzekering niet zou betalen, door de stad betaald zou worden,” zegt Frieda. “Heb ik spijt dat ik dat niet opgenomen heb!”

Frieda vertelt dat de verzekering haar deel betaalde en dat ook de stad een deel van de kosten op zich nam. Maar nadat de relschoppers het pand verlaten hadden, moest de winkel noodgedwongen 32 dagen lang sluiten. “En die kost wil de stad niet betalen,” aldus Frieda. “Ze hebben me telkens doorverwezen naar schepen van Handel Lemesre (MR), maar ik kreeg haar nooit te zien.”

Lemesre zelf was niet bereikbaar, maar in een onderhoud met BX1 laat stadssecretaris Luc Symoens weten dat het college op 16 november 2017 had beslist om enkel de directe, materiële kosten te vergoeden.

Een vergissing

“Maar zo werd het mij niet verteld,” aldus Frieda. De eigenares van de winkelmeubel wil het er daarom niet bij laten. “Ik ben een beetje moegestreden,” vertelt ze. “Maar dit kan ik niet laten gebeuren.”

“Op zijn minst zou de stad me kunnen laten weten dat ze zich vergist hebben toen ze beweerden alles terug te zullen betalen. Of ze zouden nog een deel kunnen terugbetalen,” aldus Frieda. “Ik heb vandaag niet het gevoel geholpen te zijn.”

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?