Preventiecampagne rookmelders

Eén op de drie huurwoningen niet in orde met verplichte rookmelder

© Belga
10/06/2021

Bij de controles door de huisvestingsinspectie bleek vorig jaar één op de drie huurwoningen niet in orde te zijn met de regelgeving rond de verplichte rookmelder. Dat antwoordde staatssecretaris Nawal Ben Hamou donderdag op vragen van Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit) en Arnaud Verstraete (Groen). Hij pleitte ervoor om rookmelders in alle Brusselse woningen verplicht te maken.

In 2020 werden 721 controles uitgevoerd door de gewestelijke huisvestingsinspectie (DGHI) met het oog op brandveiligheid. Maar liefst 238 van de gecontroleerde woningen bleken niet in orde te zijn met de brandveiligheidsvoorschriften.

"In één op de drie van de gecontroleerde huurwoningen, kunnen Brusselse gezinnen niet rekenen op een rookalarm wanneer er brand woedt in het gebouw. De urgentie om op te treden en meer slachtoffers in de toekomst te vermijden, is erg hoog," vindt Arnaud Verstraete, die aandringt op snelle actie.

Hij stelt ook voor om rookmelders niet alleen in huurwoningen verplicht te maken, maar dat net zoals in Vlaanderen te verplichten voor alle woningen, zodat iedereen over een alarmsysteem beschikt bij brand.

'Efficiëntere controles'

Staatssecretaris Ben Hamou kondigde in haar antwoord ook aan dat er 14 mensen bijkomend in de huisvestingsinspectie aangeworven zullen worden. Daarnaast start er een werkgroep om de controles en de opvolging ervan efficiënter te maken.

"De controles op brandveiligheid worden nu uitgevoerd door verschillende niveaus. Dat kan volgens ons efficiënter", stelde Verstraete. "Wij staan klaar in het parlement om te doen wat nodig is om die werking mee bij te sturen, zodat alle Brusselse gezinnen die in een huurwoning wonen over een alarmsysteem beschikken bij brand". Hij onderstreepte ook het belang van sensibilisering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni