© BRUZZ | Asielzoekers aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ)

Een premie voor burgemeesters om asielzoekers op te vangen

© Belga
03/09/2022

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) geeft een premie aan gemeenten die asielzoekers opvangen. Dat schrijft De Standaard zaterdag. "Het is de ­eerste keer dat we ­hiervoor een premie geven," laat de woordvoerster van Fedasil ­weten. "Elke plaats telt op dit moment."

Een eenmalige premie tussen de 2.000 en 3.500 euro per opgevangen asielzoeker zou burgemeesters over de streep moeten trekken. Dat blijkt volgens De Standaard uit een brief die de bevoegde staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) vrijdag samen met Fedasil naar de burgemeesters heeft gestuurd.

De Moor rekent dus ook op de gemeenten, al spreekt ze tegelijk dreigende taal. Ze wijst erop dat zij een verplichte spreiding over de gemeenten zou kunnen invoeren, "zoals wettelijk voorzien", maar ze rekent erop dat dit niet nodig zal zijn. "Wij blijven het pad van de vrij­willigheid bewandelen."

De premies lijken de gemeenten evenwel niet te overtuigen. "Het gaat ons niet om het geld," zegt Nathalie Debast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "De rek is er ­gewoon uit, na het jarenlange ­jojobeleid. Eerst moesten de gemeenten extra plaatsen creëren, daarna weer afbouwen en nu weer meer. Bovendien zijn er nauwelijks nog plaatsen. De gemeentebesturen zouden op de privémarkt moeten gaan huren, maar dan concurreren ze met hun eigen inwoners, die het al moeilijk hebben om een huurwoning te vinden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie