Eerste Brussels woonzorgcentrum start maandag met vaccinatie

© Saskia Vanderstichele

Op maandag 28 december wordt aan bewoners uit vier Belgische rusthuizen het Pfizer-BioNTech-vaccin toegediend. Dat heeft persagentschap Belga uit goede bron vernomen. Het gaat om drie woonzorgcentra uit de drie verschillende gewesten en één uit de Duitstalige Gemeenschap.

Maandag zette zowel het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) als de Europese Commissie het licht op groen voor het toedienen van het Pfizer-BioNTech-vaccin. Vanaf volgende week kan in Europa dan ook officieel de vaccinatie starten.

Volgens VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws wordt het eerste Belgische vaccin op 28 december toegediend in een woonzorgcentrum in Puurs-Sint-Amands. Dat nieuws kan nog niet officieel worden bevestigd, maar volgens burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) hebben er wel gesprekken over de vaccinatieprimeur plaatsgevonden met het zorgbedrijf van zijn gemeente.

"Ik weet dat we een van de kandidaat-locaties op een shortlist waren en er hebben al gesprekken plaatsgevonden over hoe dat allemaal praktisch in zijn werk zou gaan. Maar de formele beslissing valt dinsdag", klinkt het.

De locatie Puurs-Sint-Amands lijkt een symbolische keuze, want daar bevindt zich Pfizer Manufacturing Belgium. De fabriek in Puurs-Sint-Amands is een van de slechts twee productiesites ter wereld die het Pfizer-BioNTech-vaccin zullen maken. "Het zou in ieder geval passend zijn om voor Puurs-Sint-Amands te kiezen, gezien het vaccin hier gemaakt wordt", beaamt Van den Heuvel.

De taskforce Vaccinatie zit maandagavond nog samen, dinsdag komen de ministers van Volksgezondheid samen om de puntjes op de i te zetten. Eerstdaags volgt dan ook verdere informatie over de Belgische vaccinatie. Bronnen bevestigen wel dat de vaccinatie tegelijk in vier Belgische rusthuizen zal starten: in Vlaanderen, Wallonië, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de Duitstalige Gemeenschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?