Eerste cannabiswinkel in ons land opent in Elsene

© Len Buggenhout/BRUZZ
| In de Street Shop vind je een heel arsenaal aan producten waarin cannabis verwerkt is.

Op een legale manier cannabis kopen: het kan sinds maandag in de Street Shop in Elsene. Alleen zal je van deze cannabisblaadjes nooit high worden. “Onze producten zijn gemaakt op basis van cannabidiol in plaats van THC,” zegt de uitbater. “Deze chemische stof heeft eenzelfde ontspannend effect op het lichaam, zonder dat het een invloed heeft op je gedachten.”

Met zeven winkels is Street Shop in Frankrijk al een tijdje ingeburgerd. Sinds deze week maakt ook ons land kennis met het fenomeen, want maandag opende de eerste Belgische vestiging van de keten in de Lesbroussartstraat in Elsene. Wat de winkel zo bijzonder maakt: je kan er op een perfect legale manier buitenstappen met een doosje gedroogde cannabisblaadjes.

De keten specialiseert zich in accessoires voor rokers. In de verschillende uitstalkasten is er een ruime keuze aan tabak, aanstekers en waterpijpen. De vitrine aan de kassa bevat evenwel ook een heel arsenaal aan producten waarin cannabis verwerkt is. Je kan er onder andere kiezen uit chocolade, koekjes, zalfjes tegen ontstekingen, thee en olie.

Geen bad trip

Tussen alle verwerkte producten in staan echter ook potjes met gedroogde cannabisbladeren, die er in alle opzichten exact hetzelfde uitzien als de cannabis die je bij een dealer koopt. "Het is niet de bedoeling dat je deze blaadjes oprookt, maar ze gebruikt in een infusie met andere kruiden," zegt uitbater Vincent Borrel. "Maar de eindverantwoordelijkheid ligt sowieso bij de gebruiker."

Street Shop Elsene Cannabis
© Len Buggenhout/BRUZZ
| De winkel verkoopt ook kleine potjes met gedroogde cannabisblaadjes.

De verklaring waarom deze producten toch zonder probleem verkocht kunnen worden, ligt in het feit dat ze gemaakt zijn op basis van cannabidiol (afgekort tot CDB) in plaats van het psychoactieve THC.

“Het is deze laatste stof die is gecatalogeerd als drug, omdat je daarvan high kan worden en eventueel in een bad trip kan terecht komen”, legt Vincent Borrel uit. “CBD heeft daarentegen enkel een lichamelijk effect, zodat je je ontspannen voelt zonder dat het ook een invloed heeft op je gedachten.”

Daarmee is de winkel helemaal in regel met de Belgische en Europese wetgeving, die stelt dat cannabis verkocht mag worden als die minder dan 0,2 procent THC bevat. Bij de variant die gebruikt wordt voor de producten in Street Shop, is dat het geval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?