Eerste reservisten ingezet voor bewakingsopdrachten in Brussel

© PhotoNews

Voor het eerst heeft het leger een groep reservisten ingezet voor bewakingsopdrachten op openbare plaatsen. Vijf reservisten patrouilleerden dinsdag samen met drie actieve militairen in en rond het Zuidstation.

In de 'strategische visie', het door de regering goedgekeurde toekomstplan van het leger, voorziet in de uitbouw van een operationele reserve. Reservisten kunnen de actieve militairen ondersteunen in hun dagelijkse taken. Tijdens hun opleiding werden ze klaargestoomd om bij bewakingsopdrachten met dreigingsniveau of bij nationale crisissen en rampen te worden ingezet.

Afgelopen zomer startte het leger met een testcase: er werd een reservecapaciteit van een veertigtal reservisten opgericht die het bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie uit Spa moest ondersteunen. Dat bataljon is momenteel ingezet voor de bewakingsopdrachten in het kader van de terreurdreiging, de zogenaamde operatie Vigilant Guardian (OVG).

Van die reservisten is nu een eerste groep ingezet in een sectie met drie actieve militairen. Eén van de reservisten, een vrouwelijke eerste sergeant, leidt de sectie. Volgens de korpschef van het bataljon, luitenant-kolonel Ludovic Hermans, worden de reservisten slechts drie dagen ingezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?