Eerste steen nieuwbouw voormalig Gesù-klooster: 'Meerwaarde voor de dynamiek van de stad'

JP
© BRUZZ - Belga
27/10/2023

Na twintig jaar leegstand komt de nieuwbouw van het voormalige Gesù-klooster in zicht. Het emblematische klooster zal plaatsmaken voor het project 'Royal Botanic': er komen woningen, een hotel en horeca. De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, en de Brusselse staatssecretaris Ans Persoons (vooruit.brussels) legden vrijdag de eerste steen.

De transformatie van de voormalige religieuze site, gelegen aan de Koningsstraat tegenover de Kruidtuin, is officieel begonnen. "In het hart van Sint-Joost-ten-Node krijgt het jezuiëtenklooster 'nieuw leven' dankzij 'Royal Botanic'," zegt de opgetogen minister voor Stedenbouw Ans Persoons (vooruit.brussels), die benadrukt dat de erfgoedsite al twintig jaar verlaten is.

Het Gesù-klooster "slaat een bladzijde om," zegt ook burgemeester Emir Kir tevreden. "Nu openen we de deur naar de 'Royal Botanic', dat een aanzienlijke meerwaarde zal betekenen voor de dynamiek van de stad."

6b43e754-persmoment1.jpeg

| Louis Claes van YUST, Johan Vandendriessche van VDD Project Development, Burgemeester Emr Kir, Brussels staatssecretaris Ans Persoons en Jo Gielen van REDET.

Woningen, horeca en hotel

In het 15.000 vierkante meter grote gebouw komen woningen, winkels en een hotel, verdeeld over drie gebouwen. Twee daarvan zullen worden beheerd door VDD Project Development en zullen in totaal 57 betaalbare appartementen huisvesten, zo kondigt Johan Vandendriessche, hoofd van VDD aan. De projectontwikkelaar werkt daarvoor samen met Redet, co-eigenaar sinds 2019.

In het derde gebouw komt het project van YUST - een restaurant- en hotelconcept, voluit Young Urban Style - met een restaurant op de begane grond, 49 hotelkamers, 13 slaapzalen, 90 volledig uitgeruste lofts en co-working rooms. Na een eerdere -mislukte - vergunningsaanvraag, hebben de eigenaars nu een vergunning te pakken.

Met 'Royal Botanic' komt er na zo’n twintig jaar een einde aan de leegstand van de negentiende-eeuwse Gesù-site. Het complex staat al leeg sinds 2004. Voorheen deed het jarenlang dienst als bejaardentehuis voor jezuïeten-missionarissen op leeftijd. De geschiedenis van het jezuïetenklooster gaat nog verder terug. In 1856 kochten jezuïeten de site om de plannen op te stellen voor een neo-Gotisch project met een residentie en kerk.

Vijftien jaar procederen

In 2007 verkochten de jezuïeten het hele complex aan vastgoedinvesteerder Pierre Buyssens, die tot dan vooral actief was in het Zwitserse hotelvastgoed. Hij richtte de nv Rue Royale op met de bedoeling om de site om te toveren tot luxehotel met honderdvijftig kamers. Het moest het meest prestigieuze hotel van Brussel worden, aangevuld met woningen.

Na een eerste, afgewezen bouwaanvraag gingen de gemeente Sint-Joost-ten-Node en het Brussels Gewest akkoord met een kleiner hotelproject. Stadsverenigingen IEB en Arau gingen in beroep bij de Raad van State, waarna de vergunning verworpen werd vanwege een gebrek aan woningen. Na een procedureslag van vijftien jaar gooit de eigenaar de handdoek in de ring in 2019.

Intussen werd het leegstaande pand gekraakt door een tweehonderdtal mensen zonder papieren, die er jaren verbleven, voor ze in 2013 door de politie uitgezet werden. Pas in 2021 kochten de huidige eigenaars het pand op. Hun eerdere idee een markthal te openen in het voormalig klooster, is afgevoerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gesù , Gesùklooster

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni