© Rue Royale sa | Simulatiebeeld van het Gesùklooster met luxehotel.

Plan voor ambachtelijke markt in Gesùkerk

KH
08/07/2019

Ongeveer de helft van het Gesù-complex tegenover de Botanique worden woningen. In de kerk zelf moet een ambachtelijke markt komen met food- en non-foodproducten.

Het voormalige Gesùklooster aan de Koningsstraat is al sinds 2004 in onbruik. Sinsdien waren er al plannen voor een zwembad, een luxehotel en woningen. Als er anno 2019 amper iets veranderd is aan het complex, ligt dat vooral aan het verzet van erfgoedverenigingen tegen de plannen.

Het idee van een luxehotel is ondertussen van de baan. De huidige eigenaar Rue Royale SA verkocht naar eigen zeggen ongeveer de helft van het complex aan ontwikkelaars die woningen en colivingappartementen zullen creëren op de site. Een vergunning is er nog niet. “Er is wél een vergunning voor het hotel en we bekijken nu met de autoriteiten of we die kunnen aanpassen,” legt Alexandre Buyssens van Rue Royale SA uit aan BRUZZ.

Hommage aan achtergrootoom

Het resterende deel van het complex, die de kerk en een deel van het gelijkvloers omvat, wil Buyssens vooral omvormen tot een ambachtelijke markt waarin ook plaats is voor een restaurant, twee cafés en culturele ontmoetingsruimtes. Dat meldt La Libre en wordt door Buyssens bevestigd aan onze redactie. “Het gaat om een oppervlakte van circa 5.000 vierkante meter waar we zowel food- als non-foodproducten willen aanbieden.”

De binnentuin van het complex wil Buyssens opnieuw laten inrichten. “Mijn achtergrootoom Jules Buyssens had een zekere renommé als tuinarchitect. De plek moet een hommage worden aan hem.”

Ook voor de markt in de voormalige kerk is er nog geen vergunning. Buyssens wil dan ook geen timing geven voor de afwerking. “We willen zo snel mogelijk vooruit, maar we hebben ook al zoveel vertraging opgelopen dat we geen jaartal meer noemen.”

Op de site komen er ook “een honderdtal” parkeerplaatsen. “Een eerder project met vijf ondergrondse parkeerniveaus over 7.000 vierkante meter hebben we bijna met de helft gereduceerd,” legt Buyssens uit.

v1367_gesukers_c_gautier_houba.jpg
Binnenbeeld uit de kerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Gesùklooster, Gesù, Alexandre Buyssens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie