| Een simulatiebeeld van het Gesùproject

Geen hotel maar woningen en winkels in Gesùklooster

SDS
© BRUZZ
06/06/2019

Het al jaren leegstaande Gesùklooster wordt deels verkocht aan twee investeerders. Het hotelproject op de site is daarmee voorgoed verleden tijd. De nieuwe eigenaars plannen koopwoningen en appartementen voor co-living, terwijl de oude winkelruimte wil ontwikkelen.

Het Gesùklooster, een 19de-eeuws jezuïetencomplex recht tegenover de Kruidtuin, werd in 2007 opgekocht door vastgoedinvesteerder Pierre Buyssens. Hij wilde er een luxehotel van maken. Het leegstaande pand werd vanaf 2010 gekraakt door een 200-tal mensen zonder papieren, de ontruiming een paar jaar later haalde alle media. Het luxehotel kwam nooit van de grond, hoewel begin 2019 voor de derde keer een nieuwe bouwvergunning werd uitgereikt.

Buyssens gooit nu in de handdoek in de ring. Hij verkoopt de de helft van de site voor zowat 10 miljoen euro door aan aan twee bedrijven: VDD Project Development, dat onder meer het voormalige Actirisgebouw aan het Beursplein ontwikkelt, en Redet nv, het bedrijf achter het Antwerpse co-livingconcept Yust. Met ‘co-living’ worden privéhuurappartementen bedoeld met gemeenschappelijke diensten.

Kenners hadden altijd al hun bedenkingen bij een kleinschalig luxehotel tegenover de Kruidtuin. De nieuwe eigenaars laten dat idee ook varen. Dat blijkt uit hun dossier op de crowdlendingsite Look&Fin, waar bedrijven aan particulieren vragen geld aan hen uit te lenen tegen een aantrekkelijk rendement. Voor het Gesùproject wordt zo nog 2 miljoen euro gezocht. (Lees verder onder de afbeelding)

Gesuproject Sint-Joost-ten-Node

| Het voormalige Gesùklooster, en het achterste deel van de voormalige kloostertuin, worden omgevormd tot woningen, winkels en parkeerruimte.

De site – met een totale oppervlakte van 26.234 m2 – wordt in drie delen opgedeeld: een deel met koopwoningen (6.300 m2), een deel voor co-living (8.000 m2), en een commercieel gedeelte (zowat 4.000 m2). Er zouden ook een honderdtal parkeerplaatsen komen (over een oppervlakte van ruim 3.500 vierkante meter). "Het eerdere project met vijf ondergrondse niveaus hebben we bijna de helft kleiner gemaakt," zegt Alexandre Buyssens, die het commerciële gedeelte ontwikkelt. Het project zal ook het grootste deel van de voormalige kloostertuin omvatten – de meeste bomen in die tuin werden in 2018 zonder vergunning gerooid.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de nieuwe eigenaren in het derde trimester van 2019 een (nieuwe) bouwvergunning voor het project Gesù aanvragen. Begin 2021 zouden de werkzaamheden van start gaan, en tegen het eerste trimester van 2025 zouden die achter de rug moeten zijn.

Hoewel geïnteresseerde particulieren pas vanaf woensdag via crowdlendingsite Look&Fin konden investeren, is inmiddels al driekwart van het gevraagde bedrag opgehaald. Ze hebben nog de tijd tot 21 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Stedenbouw, Gesùklooster, Gesù, Botanique, Kruidtuin, crowdlending

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni