21081128 Big City Gesuklooster BRUZZ ACTUA 1640

| De Gesùkerk op de Koningsstraat

Gewest reikt nieuwe bouwvergunning uit voor Gesù-site

SDS
© BRUZZ
13/03/2019

Derde keer goede keer? Het Gewest heeft haar bekritiseerde bouwvergunning voor de renovatie van het leegstaande Gesùklooster ingetrokken en een nieuwe afgeleverd. Maar stadsvereniging IEB overweegt alsnog naar de rechter te stappen over de berekeningsmethode van de stedenbouwkundige lasten. "Het is al de vierde keer dat het Gewest 'zich vergiste' bij die berekening, telkens in het voordeel van de promotor​​​​."

Vastgoedinvesteerder Pierre Buyssens kocht in 2007 het Gesùklooster, een complex in Sint-Joost recht tegenover de Kruidtuin, om er een luxehotel maken.

De eerste bouwvergunning voor het project werd in 2010 echter nietig verklaard door de Raad van State, na klachten van buurtbewoners en erfgoedverenigingen over het verlies van 6.000 vierkante meter woonoppervlak. Buyssens liet de plannen hertekenen en de hoteloppervlakte halveren. In de plaats zouden 75 woningen komen, waarvan 9 betaalbare, 'geconventioneerde' woningen.

Beroep tegen precedent

Het Gewest verleende een vergunning voor het aangepaste project, maar stadsverenigingen Arau en Inter-Environnement stapten opnieuw naar de Raad van State. “Niet omdat we het project willen tegenhouden, maar omdat het Gewest in de fout ging bij de berekening van de stedenbouwkundige lasten,” legde Isabelle Pauthier, directrice bij Arau, recent nog uit aan BRUZZ.

“De eigenaar zou in slechts negen betaalbare woningen voorzien waarvan hij eigenaar zou blijven en de huurinkomsten opstrijken. We vreesden dat deze voor de eigenaar bijzonder gunstige regeling een juridisch precedent zou worden. Terwijl het Gewest er net moet op toezien dat projectontwikkelaars met hun winst ook iets bijdragen aan de samenleving. Ondertussen heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) in het parlement ook toegegeven dat er een fout is gemaakt.”

'Fout erkend'

Na een negatief advies door de auditeur van de Raad van State in augustus 2018 trok het Gewest de tweede vergunning in. Op 11 februari heeft ze, blijkt nu, een nieuwe bouwvergunning aan het project verleend. Daarin is het aantal geconventioneerde woningen opgetrokken van negen naar twintig. De stadsverenigingen verheugen zich dat het Gewest "zijn fout heeft erkend".

Toch kunnen ze zich niet vinden in de 'erg willekeurige' berekeningsformule van de stedenbouwkundige lasten. De verenigingen wijzen erop dat die sinds 2017 in Brussel geleid hebben tot de bouw van honderd geconventioneerde flats, en geen enkele sociale woning. "Er is ook geen register van de stedenbouwkundige lasten, dat nochtans al sinds 2004 zou moeten bestaan.Dat maakt het moeilijk om het systeem te evalueren of te weten of het Gewest nog meer berekeningsfouten heeft gemaakt, en of alle bouwpromotoren wel op dezelfde manier behandeld worden."

Inter-Environnement Bruxelles onderzoekt daarom met haar advocaat de beroepsmogelijkheden tegen de berekeningsmethode van de stedenbouwkundige lasten. "Het is al de vierde keer dat het Gewest "zich vergist" bij de berekening van die lasten, onder meer op Thurn & Taxis was dat ook het geval", zegt woordvoerder Mohamed Benzaouia aan BRUZZ. "Dat gebeurde ook telkens in het voordeel van de promotor."

Eigenaar Buyssens liet dinsdag aan La Capitale weten dat hij betwijfelt of een luxehotel intussen nog wel de juiste formule voor de site is. Mogelijk volgt dus een nieuwe vergunningsaanvraag, en moet het hele proces sowieso worden overgedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni