| Tot eind augustus zijn huurders beschermd tegen uithuiszettingen.

Eigenaarsbond: 'Kleine verhuurders komen in moeilijkheden'

JP
© BRUZZ
26/06/2020

In maart kondigde het Brussels Gewest aan dat uithuiszettingen tijdelijk worden opgeschort. Zo belanden mensen die hun job zijn verloren en moeite hebben de huur te betalen niet direct op straat. De maatregel geldt tot eind augustus, maar daartegen komt de eigenaarsbond in verzet. Nadat de Raad van State een eerste klacht verwierp, gaat de bond nu in beroep.

De maatregel, die door staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Ben Hamou (PS) in maart in het leven werd geroepen, werd nog verlengd tot eind augustus. Concreet houdt hij in dat alle gerechtelijke en administratieve beslissingen waarbij een uithuiszetting wordt bevolen, automatisch worden opgeschort.

Het Gewest installeert bovendien een moratorium waardoor het voor schuldeisers voor een bepaalde tijd onmogelijk is om zich te verhalen op het vermogen van de schuldenaar.

Het 'Syndicat National des Propriétaires et Copropriétaires' (SNPC), dat de huiseigenaren vertegenwoordigt, trok naar de Raad van State. Daarover schrijft La Dernière Heure en dat bevestigt de SNPC. De Raad van State oordeelde eerder deze week dat het Brussels Gewest inderdaad uitzettingen mag tegengaan. Advocaat Olivier Hamal, die voorzitter van de bond is, gaat daartegen de komende dagen in beroep.

Volgens hem hadden veel mensen die dreigden uitgezet te worden ook vóór de crisis hun huur al niet betaald. Maar omdat de procedure om iemand uit te zetten enkele maanden duurt, konden deze huurders nog langer blijven zitten.

Tot acht maanden wachten

Die huiseigenaren wachten daardoor tot acht maanden op de huur. "Het brengt een aantal kleine verhuurders in een moeilijke situatie," zegt Hamal. "Hun inkomsten uit de huur zijn een aanvulling op hun inkomen." Het is volgens hem niet aan de privésector om sociale problemen op te lossen.

Als hij in beroep wint, vraagt SNPC met terugwerkende kracht een financiële vergoeding van het Gewest voor de verhuurders. Op dit moment zijn er ongeveer dertig eigenaars die aanspraak willen doen op een schadeclaim. Daar zouden er mogelijk nog meer bijkomen.

Huurdersbond opgelucht

De Brusselse huurdersbond is opgelucht over de uitspraak van de Raad van State. Voor de mensen die door de gezondheidscrisis hun baan zijn verloren, biedt de tijdelijke opschorting tot eind augustus de nodige ademruimte. Daarna wordt het spannend, zegt algemeen secretaris José Garcia. Volgens zijn gegevens zijn 80.000 mensen hun baan kwijtgeraakt. "We schatten dat 25 procent zijn huur niet kan betalen. Dan zit je algauw op een hoog cijfer."

Garcia mikt daarom op een oplossing zoals Vlaanderen die heeft. Daar kunnen huurders een speciale tijdelijke financiële steun aanvragen bij het OCMW zodat ze hun huis niet worden uitgezet. Daarover zijn op dit moment nog geen gesprekken opgestart met bevoegd staatssecretaris Ben Hamou, klinkt het op haar kabinet. "De deur staat open als de huurdersbond daarover wil praten," zegt haar woordvoerster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, uithuiszetting, coronacrisis, Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni