Eind deze week 'Covid-team' in Molenbeek: 'Ik ben ongerust voor heel Brussel'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 5 oktober 2020
Updated: 05-10-2020 - 18:23

Het Covid-team dat Molenbekenaars moet sensibiliseren rond de nieuwe strengere maatregelen gaat tegen het einde van de week aan de slag. De tien leden van de ploeg zullen vooral bij sportwedstrijden, in de horeca en aan de schoolpoorten actief zijn, om mensen op de regels te wijzen. Indien nodig volgen na de sensibilisering ook boetes.

Het Molenbeekse college nam afgelopen donderdag bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, omdat Molenbeek de laatste twee weken een enorme stijging in besmettingen zag. Terug naar de bubbel van vijf aan tafel bijvoorbeeld, trouwfeesten zonder genodigden en sportmatchen binnen zonder publiek. Burgemeester Moureaux (PS) kondigde ook een Covid-team aan, dat de bevolking moet sensibiliseren over de nieuwe ingrepen.

De gemeente heeft verhoudingsgewijs intussen het hoogste aantal besmettingen in België. Drie andere Brusselse gemeenten maken deel uit van de Belgische top vijf. Sint-Joost-ten-Node houdt het voorlopig op de maatregelen die het vorige week nam, zoals de sluiting van het zwembad, jeugdhuizen en sportzalen. Ganshoren neemt voorlopig geen extra maatregelen, Koekelberg wilde niet reageren.

Tiental leden

Het hoofd van de Covid 19-cel is vanochtend aangeduid, laat Moureaux' woordvoerder Rachid Barghouti maandag weten. Daviña Thonus is haar naam. "De bedoeling is om een team met een tiental leden samen te stellen", zegt Thonus, die binnen en buiten het gemeentepersoneel op zoek gaat naar medewerkers met een achtergrond in sociaal werk of straathoekwerk. De ploeg moet tegen het einde van deze week samengesteld zijn.

"De nieuwe maatregelen in Molenbeek zijn strenger dan de federale, omdat het aantal besmettingen zo sterk gestegen is", zegt ze aan BRUZZ. "We willen die uitleggen aan mensen die er zich nog niet aan houden. Mensen die met meer dan vijf op café of restaurant zijn, bijvoorbeeld. Maar ook in de buurt van scholen zul je de mensen op het terrein vinden."

"Als zich aan het begin en einde van een schooldag te veel mensen aan de schoolpoort ophouden, zullen ze daarop wijzen. Dat ouders en grootouders er niet mogen blijven staan kletsen maar zo snel mogelijk weer weg moeten gaan. Ze zullen er mensen ook aan herinneren dat het verplicht is om daar een mondmasker op te zetten."

Ook op sportieve evenementen zullen leden van het Covid-team aanwezig zijn, zegt Thonus. "Zij moeten bij wedstrijden sporters duidelijk maken dat de kleedkamers gesloten blijven, en eventuele familieleden of andere bezoekers eraan herinneren dat tijdens de match geen publiek is toegelaten."

Ook boetes mogelijk

Het team moet de bevolking vooral sensibiliseren. Pas in tweede instantie wil Molenbeek hardleerse overtreders laten beboeten door gemeenschapswachten die daar een speciaal attest voor hebben behaald. De bekeuringen kunnen in dat geval oplopen tot 350 euro.

Na drie weken zal Molenbeek de maatregelen evalueren. De leden van het kersverse Covid-team krijgen voorlopig een contract voor twee maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?