Molenbeek neemt strengere maatregelen

© PhotoNews
| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.

Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) heeft strengere maatregelen aangekondigd, omdat haar gemeente de laatste twee weken een enorme stijging in besmettingen zag. Terug naar de bubbel van vijf aan tafel, trouwfeesten zonder uitgenodigden en sportmatchen binnen zonder publiek. Na drie weken zal Molenbeek de maatregelen evalueren.

Nu de algemene coronamaatregelen in Brussel versoepeld werden, nemen verschillende Brusselse gemeenten zelf strengere maatregelen. De burgemeester van Molenbeek Moureaux zag op twee weken tijd 550 nieuwe besmettingen in haar gemeente. Daarmee komt Molenbeek op de derde plaats van meeste besmettingen in België. Die besmettingen zijn meestal terug te brengen naar de familiale sfeer, zoals op verjaardagsfeestjes en familiebezoeken, en daarom besloot Moureaux vooral daar strengere regels te voorzien.

Met vijf aan tafel

Aan tafel in restaurants, cafés en op culturele evenementen mogen bezoekers slechts met vijf personen samenzitten, in plaats van tien. Op trouwfeesten mogen enkel het huwelijkspaar, de ouders van het paar en de getuigen aanwezig zijn. Ook bij rouwsamenkomsten worden er maatregelen genomen: familieleden mogen dat enkel nog in grote zalen van de gemeente doen, waar ze op voorhand moeten reserveren. “Huizen en appartementen in Molenbeek zijn vaak heel klein en als daar dan grote families samenkomen om te rouwen, is het risico op besmetting veel hoger.”

Ook voor de sporters komen er strengere regels: trainingen en matches die binnen plaatsvinden mogen geen publiek meer toelaten. De kleedkamers blijven ook gesloten, tenzij het gaat om sportclubs die van verder dan 10 kilometer buiten Molenbeek moeten komen. Voor sport buiten is er geen verstrenging.

Na drie weken evaluatie

Deze nieuwe maatregelen zullen via flyers in meerdere talen rondgedeeld worden in de brievenbussen van de Molenbekenaars. Verder wilt Molenbeek sterk inzetten op sensibilisering. Daarom zullen ze rondetafelgesprekken met jongeren houden waar zij hun noden kunnen communiceren. Ten slotte installeert de gemeente ook een COVID-team dat zich zal bezighouden met sensibilisering op het terrein. “Na drie weken willen we deze strengere maatregelen evalueren en hopelijk zijn onze cijfers tegen dan al beter”, aldus Moureaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?