Elsene opent crèche in opvallend roze gebouw

Graystraat Kerckxstraat Nederlandstalige crèche Graystraat Kerckxstraat Nederlandstalige crèche
© Severin Malaud/Urban Brussels
| Een opvallend roze gebouw vervangt een oude stadskanker in de Gray- en Kerckstraat in Elsene.
© Severin Malaud/Urban Brussels
| Een opvallend roze gebouw vervangt een oude stadskanker in de Gray- en Kerckstraat in Elsene.

In de Gray- en Kerckxstraat is de laatste maanden een opvallend roze gebouw uit de grond gerezen. Daar zit onder meer een Nederlandstalige crèche in. Die werd zopas feestelijk geopend.

Het is de tweede Nederlandstalige crèche die de gemeente Elsene deze bestuursperiode opent. Daarmee loopt het gemeentebestuur achterstand in die ze de laatste decennia heeft opgelopen in de Nederlandstalige dienstverlening. Onlangs besliste ze ook al om een Nederlandstalige gemeenteschool uit de grond te stampen.

De crèche komt in een opvallend nieuw roze gebouw tussen de Gray- en de Kerckxstraat. De crèche is gebouwd op drie etages, goed voor 700 vierkante meter. Er is plaats voor veertig peuters.

Roos gebouw in de Gray- en Kerckxstraat in Elsene
© Severin Malaud/Urban Brussels
| Aan de kant van de Graystraat komt een studio van een professioneel fotograaf.

Dat melden de schepenen Nevruz Unal (PS), bevoegd voor wijkcontracten en Els Gossé (Groen) die verantwoordelijk is voor de Nederlandstalige kinderopvang in Elsene.

De architecten hebben, ondanks de dichtbebouwde huizenblok en de moeilijke ondergrond van de Maalbeivallei, ruimte kunnen maken voor een binnenplaats, een tuin en zonnig dakterras. Er staat ook een reuzenglijbaan. “In de tuin zullen de kindjes de biologische wereld leren kennen, maar ook dankzij een pedagogische keuken waar elk van hen zal proeven van wat ze zelf hebben gekweekt,” zegt schepen Gossé die erg opgetogen is over het “erg mooie gebouw.”

Dat gebouw valt inderdaad op, door de bekleding met roze tegels en door de blokvolumes. Het was ooit een stadskanker dat dankzij het stadsvernieuwingscontract van het Brussels Gewest nieuw leven kan blazen in deze wat moeilijkere wijk van de gemeente Elsene.

Het ontwerp is van de Brusselse architecten Ingrid Manger en Johan Nielsen samen met Atelier De Visscher en Vincentelli. De geveltegeltjes zijn ontworpen door de Brusselse kunstenaar Christophe Terlinden.

Naast de crèche huisvest het nieuwe gebouw ook een studio van een professioneel fotograaf. Die was eigenaar, maar kan er nu, na de verkoop aan de gemeente, zijn atelier houden. In de hoge vitrines van het gebouw aan de straatkant in de Graystraat kan hij foto's hangen.

Het gebouw heeft 5 miljoen euro gekost, voor aankoop en de werken, en wordt betaald door het Wijkcontract Maalbeek en de uitbater van de crèche (Kinderdagverblijf Lutgardis). De vzw Lutgardis krijgt de crèche in erfpacht voor dertig jaar.

Roze gebouw Gray- en Kerckxstraat in Elsene
© Severin Malaud/Urban Brussels
| Roze gebouw Gray- en Kerckxstraat in Elsene vervangt een stadskanker en huisvest een crèche en een fotografiestudio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?