Enfant terrible: Eva Delfosse, mixologe en studente grafische vormgeving

© Saskia Vanderstichele
| Eva Delfosse, mixologe en studente grafische vormgeving.

Eva Delfosse (26) werd geboren in Luik. Toen ze vijf jaar was verhuisde ze met haar moeder naar Brussel. Ze studeerde communicatiewetenschappen aan de ULB. Twee jaar geleden begon ze grafische vormgeving aan St. Luc. Ze is ook co-founder van de ambulante cocktailbar Krypton Creed, en woont in Ukkel.

Ik kom uit een familie van wetenschappers, maar heb altijd een zwak gehad voor het creatieve en het artistieke. Als kind tekende en schreef ik vaak en graag. Maar mijn ouders wilden dat ik eerst een serieus diploma zou halen, en dat bracht me tot communicatiewetenschappen. Het leek me een richting waar ik later verschillende kanten mee uit kon. Maar de specialisatie 'marketing' lag me absoluut niet, en toen ik afstudeerde wist ik honderd procent zeker dat ik daar nooit mijn job van zou maken. Ik had het gevoel mensen gedurig in de maling te nemen.

Twee jaar geleden heb ik de stap gezet om grafische vormgeving te beginnen, en ik herleef. Ik doe eindelijk wat ik graag doe. Al is het vaak erg intens, want behalve de huur van mijn studio moet ik nu alles zelf betalen. Ik zit elke dag op de schoolbanken – meestal met studenten die een pak jonger zijn - en daarnaast werk ik nog drie avonden per week. Ik ben barverantwoorde­lijke in het resto-café Loft, en zie zelden voor middernacht mijn bed. Soms is het op mijn tanden bijten, eerlijk gezegd. Ik sta met één been in mijn jeugd en met het andere in de volwassenheid.

Eva Delfosse, mixologe en studente grafische vormgeving

In Loft kreeg ik ook de smaak te pakken van de mixologie, de kunst van het cocktails maken zeg maar (lacht). Ik werd er – als enige vrouw by the way - door enkele van mijn collega's opgeleid tot barmeid. Geleidelijk aan groeide de idee om ook zelf een cocktailbar op te starten, maar dan wel een mobiele. Letterlijk opplooibaar en op wieltjes.

Samen met twee collega's hebben we een klein jaar geleden Krypton Creed uit de grond gestampt. Krypton is het 36ste element uit de tabel van Mendelejev, en creed is Engels voor 'credo' of 'geloof'. Een symbolische naam dus: we zien onszelf graag als een soort moderne alchemisten die nieuwe combinaties durven uit te proberen. Als we gevraagd worden voor een feest of happening, gaan we altijd in gesprek met de organisator om een persoonlijke cocktail samen te stellen. We polsen naar zijn/haar voorkeuren op het vlak van alcohol, smaken, aroma's, zelfs naar reizen en ideeën over het leven tout court. Op basis daarvan maken we een speciale mix. Al hebben we natuurlijk ook de klassiekers in ons aanbod.

Verder hechten we ook erg veel belang aan duurzaamheid en respect voor het milieu. We zullen bijvoorbeeld nooit plastic rietjes aanbieden, en onlangs hebben we een brouwerij van Belgische signatuur ontdekt die onze gin en rum kan leveren. Sinds ik me engageer in Krypton Creed is er overigens een compleet nieuwe wereld voor me opengegaan.

Ik volg ook regelmatig masterclasses om meer te weten te komen over bepaalde soorten alcohol, hun geschiedenis en maakproces, en hoe je tot verrassende en evenwichtige combinaties komt. Het vraagt echt wel de nodige kennis en tegelijk een portie creativiteit en lef om een goeie mixoloog te zijn. Vooral die toets van originaliteit en inventiviteit spreekt me zo aan in ons project. We zoeken ook altijd naar verrassende namen, bijvoorbeeld 'Feels like roam', wat zoveel betekent als 'smaakt naar avontuur', maar het klinkt wel als feels like home. Om mensen een beetje op het verkeerde been te zetten, natuurlijk. In zekere zin kan ik nu weer mijn skills van de marketing bovenhalen (lacht).

Ik woon erg graag in Brussel. Door te werken in Loft en ook via onze eigen bar kom ik makkelijk in contact met een zeer heterogeen, kosmo­politisch publiek. Ik vind het geweldig dat de Europese gemeenschap hier is gevestigd, want op die manier komen andere culturen en vibes de stad binnen. Mijn grootste ergernis? Het mobiliteitsprobleem! Niet alleen zijn er veel te veel auto's, ik vind het openbaar vervoer voor 25-plussers bijzonder duur hier. Dus moeten er dringend meer en betere faciliteiten komen voor de zwakke weggebruiker. Het zou meteen een grote stap vooruit betekenen op het vlak van vervuiling en luchtkwaliteit. Mijn ultieme nieuwjaarswens voor Brussel, zeg maar (glimlacht).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?