Enige metro rijdt slechts tot 23 uur en geen nachtbussen

© Belgaimage
| (archiefbeeld). Enkel metrolijn 1 is vrijdag in dienst.
Updated: 22-04-2022 - 19:38

Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert vrijdag op verschillende plaatsen in het land protestacties. Die leiden tot hinder op het openbaar vervoer. Zowel de ritten van de MIVB, De Lijn en TEC worden verstoord door de acties. Van de Brusselse metrolijnen is enkel metrolijn 1 vrijdag in dienst, maar die rijdt maar tot ruwweg 23 uur uit.

De wet uit 1996 zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormen. "De prijzen ontploffen en maken het leven alsmaar duurder. (...) Het probleem is dat onze lonen niet even snel stijgen, omdat de loonstijgingen sterk worden beperkt door de loonnormwet. Zelfs in bedrijven die grote winsten maken, verhindert de wet ons om meer te onderhandelen", hekelde het gemeenschappelijk vakbondsfront in een pamflet.

De drie bonden vragen daarom aan het VBO om te reageren op de "huidige stijging van de kosten van levensonderhoud". Zo is er in Brussel van 10 tot 12 uur een actie gepland aan de zetel van de werkgeversorganisatie, nabij het Centraal Station. Ook elders staan vakbondsacties voor het behoud van de koopkracht op het menu.

MIVB

De MIVB en De Lijn verwachten hinder voor het openbaar vervoer. Dat is ook het geval bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC. Bij de NMBS wordt geen hinder verwacht, er is geen stakingsaanzegging ingediend.

Van de MIVB waren de hele dag enkel metrolijn 1 en tramlijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92 in dienst. Alle andere metro- en tramlijnen rijden vrijdag niet.

Voor metro 1 is het laatste vertrek vanuit het Weststation (richting Stokkel) om 23.04 uur. Vanuit Stokkel richting Weststation vertrekt de laatste metro om 23.25 uur.

Buslijnen 12, 29, 34, 36, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 86, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95 rijden vrijdag wel uit. Noctisbussen rijden vrijdag niet uit.

(lees verder onder de Tweet)

Verstoorde afvalophaling

Ook lokaal zou er her en der hinder kunnen zijn. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ving bij de lokale besturen geen signalen op van hinder bij de kinderopvang, maar wel "hier en daar" van hinder bij de afvalophaling.

"Mensen checken best de website van hun eigen afvalintercommunale", aldus de woordvoerster. Ook in Brussel kan de afvalophaling verstoord zijn.

BRUZZ-reporter Astrid Van Peer bfrengt verslag uit vanuit metrostation Rogier.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?