Enkele honderden mensen voeren actie tegen digitalisering Brusselse administratie

© Belga
10/10/2023

Verschillende middenveldorganisaties hebben dinsdag actiegevoerd tegen het digitaliseringsplan van het Brussels Gewest. Volgens de politie namen minder dan vierhonderd mensen deel aan het protest.

Met de ordonnantie 'Digitaal Brussel' wil de Brusselse regering alle gewestelijke en gemeentelijke diensten in Brussel online beschikbaar maken. Uit het verenigingsleven komt al ruim een jaar tegenkanting tegen de plannen, die nog definitief moeten worden goedgekeurd door het Brussels parlement.

Op initiatief van tientallen organisaties werd er dinsdag weer actiegevoerd. Na een bijeenkomst 's ochtends in de cinema Nova, startte om 14 uur een manifestatie op het Albertinaplein met een opvoering van het toneelstuk 'Numérique, mon amour'. Om 15 uur hield de optocht halt op het Sint-Jansplein voor een discussie met Brusselse parlementsleden. Om 16 uur volgde een overleg met vertegenwoordigers van de Brusselse gemeenten, om 17 uur is er een slotevenement op het Muntplein.

'Discriminerende ingreep'

De actievoerders vrezen een volledige digitalisering van de Brusselse administratie, een volgens hen discriminerende ingreep. "Het ontwerp garandeert noch het behoud, noch de ontwikkeling van offline communicatiemiddelen, zoals fysieke loketten, telefoonlijnen en papieren post," zeggen de organisatoren, die zich inzetten voor "een humane stad" waarin iedereen vlot toegang heeft tot de dienstverlening.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni