© Bravo Bxl / Facebook

Europese Nacht zonder Ongevallen: niet zo 'safe' in Brussel

KVDP
21/10/2018

In heel het land hebben vrijwilligers van de Responsible Young Drivers zaterdagnacht alcoholtests afgenomen bij discotheekbezoekers. In Brussel blies 59 procent van de mannelijke bestuurders positief.

Tijdens de Europese Nacht zonder Ongevallen stonden de vrijwilligers van Responsible Young Drivers zaterdagnacht voor de deuren van zes Vlaamse en zes Waalse discotheken. In Brussel stonden ze voor de Fuse in de Marollen, waar ze autobestuurders uitnodigden om een alcoholtest af te leggen bij het vertrek.

Van de mannelijke bestuurders blies 59 procent positief. Slechts 37 procent van de deelnemende mannen was safe, 4 procent kreeg een waarschuwing. “In Brussel hebben we veel minder vrouwen laten blazen, maar ook onder hen hadden de meesten te veel gedronken”, zegt directrice van de Responsible Young Drivers in Wallonië en Brussel Laura Gonzalez Schena aan BRUZZ.

Dit slechte resultaat in Brussel heeft volgens Schena te maken met de werkwijze, die in Brussel verschillend was van die in de rest van het land. “In Brussel hebben we discotheekbezoekers alleen bij hun vertrek aangesproken en laten blazen”, aldus Schena.

“In de rest van het land kregen bestuurders voor ze de discotheek binnen gingen een blauw armbandje, als teken van hun engagement om die avond niet te drinken”, klinkt het. “Bij hun vertrek werden ze getest om te zien of ze zich aan dat engagement hebben gehouden.”

In Vlaanderen, waar de Responsible Young Drivers onder meer voor de Carré in Willebroek stonden, hield 91 procent van de bestuurders zich aan dat engagement. Deze bestuurders bleven onder de wettelijke alcohollimiet van 0,5 promille. “Dit toont aan dat het loont om bestuurders op voorhand een engagement te laten aangaan”, besluit Schena.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, alcohol, alcoholcontrole, europese nacht zonder ongevallen, Responsible Young Drivers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie