Evenementensector vraagt met stil protest om duidelijke visie

JP , NLS
© BRUZZ
27/08/2020

'Sound of Silence' is een protestbeweging die de belangen van de evenementensector verdedigt. Dat doet ze door donderdagmiddag in stilte samen te komen op het Muntplein. Ze vragen om een duidelijkere visie vanuit de overheid. "We mogen rouwen met vijftig mensen, maar we mogen niet vieren," klinkt het.

De beweging 'Sound of Silence' is donderdagmiddag ongeveer met dertig mensen samengekomen op het Muntplein, mét mondmaskers en liters alcoholgel. Ze vertegenwoordigen organisaties zoals kunstencentrum Bozar, congrescentrum The Egg of concertzaal AB. De actie vond in plaats op hetzelfde moment in verschillende steden.

Toekomstperspectief

Met de actie wil organisator Han Staelens (35) een signaal geven aan het beleid. “We hebben nood aan toekomstperspectief. Andere sectoren mogen terug opstarten, waarom wij dan niet?” Volgens hem verdient de evenementensector meer vertrouwen vanuit het beleid. “Sommigen onder ons hebben al jaren ervaring, zij weten perfect hoe ze iets kunnnen organiseren in overeenkomst met de gezondheidsmaatregelen”, aldus Staelens.

"We hebben met z’n allen genoeg van de opgelegde beperkingen. Die houden namelijk geen rekening met de werkbaarheid en leggen druk op de samenleving," klinkt het. De actievoerders stellen dat de maatschappij 'een tikkende tijdbom' is geworden. "We hebben nood aan aan samenhang en verbinding, aan elkaar ontmoeten.”

actie soundofsilence muntplein
© Nordin Sermant | Op het Muntplein stond een dertigtal actievoerders.

Overkoepeling

Onder de aanwezigen was ook Pieter Vermeersch (45), mede-initiatiefnemer van 'Sound of silence'. Hij zag de omzet in zijn bedrijf, dat audiovisueel materiaal voorziet, met 95 procent dalen sinds de corona-uitbraak. “Wij staan al 22 jaar in het vak, dus we zullen wel terug rechtkrabbelen”, zegt hij. “Maar ik vrees dat een groot deel van de nieuwe bedrijven en jonge starters het einde van de crisis niet meer zal meemaken.”

Vermeersch denkt dat een gemeenschappelijke spreekbuis de sector vooruit kan helpen. “De evenenementensector zou zich moeten organiseren in een overkoepelende federatie, die ook alle subsectoren vertegenwoordigt. Bij de horeca is dat bijvoorbeeld al het geval. Zo kan er meer druk uitgeoefend worden op de beleidsmakers. Want om de huidige crisis door te komen, hebben we echt overheidssteun nodig”, klinkt het.

Pieter Vermeersch organisator soundofsilence
© Nordin Sermant | Mede-organisator van #soundofsilence Pieter Vermeersch: "Er is nood aan een overkoepelende federatie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuur, evenementensector, coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni