Extinction Rebellion: 'Autosalon is een leugensalon'

© Steven Van Garsse
| Het bord werd vandaag nog beklad. Wellicht het werk van Extinction Rebellion-aanhangers.

"Stop met het ondersteunen van een industrie die onze kinderen vergiftigt en de ecologische teloorgang in de hand werkt." Dat is de centrale boodschap van actiegroep Extinction Rebellion, die zaterdag oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan het Autosalon.

Op de website van actiegroep van Extinction Rebellion, die eerder al van zich liet horen tijdens verschillende manifestaties, roept "zo veel mogelijk mensen op om actie te ondernemen op het "Leugensalon".

Zo heeft de groep onder andere in een handleiding uitleg gegeven over de verschillende mogelijkheden om van zich te laten horen. Die variëren van "speeches geven en mensen informeren" tot "het vergieten van vals bloed op auto's" en "zich vastlijmen aan de wagens".

'Bereid voor arrestaties'

Met de actie wil Extinction Rebellion de bedrieglijke zelfframing van de auto-industrie aan de kaak stellen. "In 2016 heeft Dieselgate al de roekeloosheid en de onbetrouwbaarheid van de automobielsector aangetoond. Nu ze geconfronteerd worden met de onbetwistbare realiteit van de opwarming van de aarde, proberen autofabrikanten zich te profileren als voortrekkers van een duurzame mobiliteit", klinkt het.

Vertrouwelingen van de actiegroep die plannen om mee te doen moeten in ieder geval bereid zijn op een tussenkomst van de politie en zelfs mogelijke arrestaties, valt te lezen op hun website.

Zowel de politie als de organisatoren van het Autosalon zijn op de hoogte van deze actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?