1845 Entree Jeugdhuizen Stefaan Kaberuka  Yannouk Van Dyck 3

| Stefaan Kaberuka en Yannouk Van Dyck van jeugdhuizenkoepel Entree. (archief)

Extra geld voor jeugdorganisaties Toestand en Entree

Renée Vervaet
11/10/2023
Updated: 11/10/2023 16.16u

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) investeert de komende vier jaar meer dan 22 miljoen euro in de geprofessionaliseerde bovenlokale jeugdhuizen. Hier wordt jaarlijks 1,24 miljoen euro extra voor vrijgemaakt, een stijging van bijna 30 procent. In Brussel worden de subsidies van de organisaties Toestand en Entree opgetrokken.

De ondersteuning gaat naar bovenlokale werkingen. De subsidie van vzw Toestand wordt opgetrokken van jaarlijks 56.832,80 euro naar 90.000 euro. Entree, de koepel van de Brusselse jeugdhuizen, krijgt het maximumbedrag van 114.999,99 euro per jaar.

“Met deze extra subsidie krijgen we eigenlijk het vertrouwen om onze huidige werking verder te zetten. We zijn heel blij met toekenning van dit bedrag,” zegt Stefaan Kaberuka, coördinator bij Entree.

Artistieke expressie, sociale cohesie en ondernemerschap

Entree zal projecten uitwerken die uitgaan van drie prioriteiten die de jongeren zelf naar voor schoven: artistieke expressie, sociale cohesie en ondernemerschap. Het project ondernemerszin krijgt vorm via BX.START, een platform dat jonge ondernemers ondersteunt via workshops, ronde tafels, netwerken, enzovoort. BX.GROWTH is er voor artistieke ondernemers en met BX.Live wil het jeugdhuis een multidisciplinair festival organiseren.

“De bijkomende investeringen van minister Dalle zorgen ervoor dat we via een nieuw festival jong Brussels talent extra kansen kunnen geven. Zo kunnen we de grijze zone tussen jeugdhuispodia en grote podia verkleinen," zegt Kaberuka.

“Maar er komt ook meer aandacht voor jongeren die zich op sportief vlak willen uitleven, met een laagdrempelig aanbod aan sportactiviteiten.”

Uitvalsbasis De Branding

De projecten die Entree zal uitwerken, krijgen vooral jeugdhuis De Branding in Jette als uitvalsbasis. Op de bovenste verdieping van het jeugdhuis, vlak naast het station van Jette, is een muziekstudio, en er wordt ook een fotostudio gebouwd. “We proberen zo veel mogelijk jongeren vanuit heel Brussel naar daar te krijgen,” benadrukt Kaberuka.

Vzw Toestand wil met het extra geld meer “fysieke en mentale ruimte geven aan jongeren.” En daarnaast willen ze ook een antwoord bieden op de vraag naar een alternatief, toegankelijker en diverser nachtleven.

“Investeringen nog maar beginpunt”

In 2019 besliste minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) om 49 geprofessionaliseerde jeugdhuizen voor het eerst te ondersteunen voor een periode van vier jaar. Daarmee kregen de jeugdhuizen financiële zekerheid en moesten ze niet langer jaarlijks een nieuwe aanvraag indienen. Vier jaar later zet Dalle die lijn verder.

De Vlaamse regering maakt de komende vier jaar in totaal meer dan 22 miljoen euro vrij, een bedrag dat bestemd is voor in totaal 57 jeugdhuizen. Jaarlijks maakt de Vlaamse regering 5.578.349 euro vrij, een stijging met 1.247.339 euro ten opzichte van de vorige periode.

Deze investeringen zijn nog maar een beginpunt, zegt Dalle. “Tijdens de begrotingsonderhandelingen van de Vlaamse regering in september is er beslist om jaarlijks 6 miljoen extra te investeren in het jeugdbeleid en onze jeugdorganisaties. Deze forse investering in de jeugdsector is daar een eerste belangrijk resultaat van. We zijn nog volop in overleg met de jeugdsector over bijkomende investeringen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Brusselse jeugdhuizen, entree, Toestand, Benjamin Dalle, jeugdwerking

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni