Facebook brengt gedupeerden vandaag op de hoogte

© Wikipedia
| De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.

Facebookgebruikers van wie de gegevens terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica zullen daarover vandaag een melding bovenaan hun Facebook-feed krijgen. In België zouden 61.000 mensen getroffen zijn.

Dat is althans wat Facebook zelf vorige week woensdag beloofde. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn. De Europese Commissie meldde vrijdag, op basis van info van de sociaalnetwerksite, dat onder hen 2,7 miljoen Europeanen zijn.

Getroffen Facebookgebruikers zullen dus een melding krijgen. Alle Facebookers zullen sowieso bovenaan hun nieuwsoverzicht een link te zien krijgen die hen helpt om te zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Gebruikers zullen apps die ze niet langer willen, kunnen verwijderen.

Cambridge Analytica verwierf de gegevens van de Facebookers via een persoonlijkheidstest die een aantal van de getroffen gebruikers ingevuld hebben. Daarna kreeg het bedrijf toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden.

De overgrote meerderheid van de gedupeerden is Amerikaan. In België waren er acht mensen die de test uitvoerden. Facebook liet al weten dat de 61.000 getroffen Belgen niet per se allemaal terug te voeren zijn op die acht - ze kunnen ook bevriend geweest zijn met mensen in het buitenland die de test gedaan hebben.

De Belgische Privacycommissie werkt mee aan een Europees onderzoek naar de zaak. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer liet al weten dat getroffen Belgen op de hoogte gebracht zullen worden als daar meer informatie uit komt.

In een bericht op de eigen website lijstte Facebook vorige week al negen veranderingen op die al doorgevoerd werden. "We verwachten dat we de komende maanden nog meer wijzgingen zullen doen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?