FAIRE Festival op braakliggende Josaphat-site

© BRUZZ
| Josaphat-site

Op een van de grootste braakliggende terreinen van Brussel vindt dit weekend een festival plaats rond duurzaam samenleven in de stad. De site dient zelf als voorbeeld, want verlaten maar toch gebruikt.

De Josaphat-site ligt vlak naast het gelijknamige park, en is ongeveer even groot. Er moet een woonwijk komen, maar dat duurt nog even. Daarom wordt de site nu tijdelijk gebruikt.

De burgerinitiatieven op de site willen nu graag ervaringen uitwisselen met andere collectieven en geïnteresseerden. Het festival draait dan ook rond workshops en lezingen, natuurwandelingen, filmdebatten "en gezellig samen eten."

Tuin cultiveren

Vier jaar geleden is het initiatief Jardin Latinis als eerste op de site gestart. Dat is een collectieve tuin, waar mensen dus samen zorg voor dragen. “Het is meer dan gewoon een moestuin: dat gaat over samen beslissen, samen eten, sociale cohesie en voedselproductie in de stad. Moestuinen krijgen bijna nooit een plaats. Door het hele marktmechanisme levert een woning meer geld op dan een tuin”, vertelt Hanne Van Reusel, actief bij burgerinitiatief Commons Josaphat.

Na de Jardin Latinis volgden nog vele andere burgerinitiatieven waaronder nog meer collectieve tuinen en Recup’kitchen. “Dat is een keukentje op wielen waar we samen koken met voedseloverschotten. We eten samen, doen de afwas en recycleren het afval achteraf. Duurzaamheid, minder voedselverspilling maar ook rond solidaire economie zijn daarbij van belang. Mensen geven een vrije bijdrage. Zo was er bijvoorbeeld eens een dakloze vrouw die de hele dag de afwas deed in ruil voor het eten.”

Ambitie

Op terrein staat ook een huis dat opgebouwd is uit recuperatiemateriaal. “Het dak bestaat uit oude printplaten en er werden afgedankte ramen van gebouwen gebruikt. Voor energieproductie gaan we experimenteren met biogas. Daarom is dat tijdelijk gebruik heel interessant”, aldus Van Reusel.

“We zouden daar graag elementen van zien terugkomen in de geplande woonwijk. We willen politici ervan bewust maken dat het mogelijk is om burgers te betrekken bij het plannen van de stad”, vertelt Toha De Brant van stadsbeweging BRAL, dat het project mee ondersteunt.

FAIRE-FESTIVAL van 4/5 > 5/5 Josaphat-site, ingang links van de Gustave Latinislaan 152

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?