Het voormalige rusthuis in de Frans Halsstraat 90.

Fedasil bevestigt nieuw asielcentrum in Anderlecht vanaf 15 mei

JP
© BRUZZ
26/04/2023

Fedasil, het agentschap bevoegd voor de opvang van asielzoekers, bevestigt de komst van een nieuw asielcentrum in een voormalig rusthuis in Anderlecht. Halverwege mei zou het centrum operationeel moeten zijn. Tegen die tijd is ook een informatiesessie met de buurtbewoners gepland.

Het gaat om zo’n 350 nieuwe bewoners in totaal, die druppelsgewijs binnen zullen komen om het pand te bewonen. Het is niet duidelijk voor welke periode ze zullen blijven, de nood aan opvangplaatsen blijft hoog. "Het centrum zal geopend zijn zolang er nood aan plaatsen is," laat de woordvoerster van Fedasil weten.

"Het is geen gemeentelijk gebouw, dus als alles in orde is voor de brandweer, dan hebben ze het recht om het te doen", klinkt het op het kabinet van Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS). Voorlopig heeft de brandweer nog geen toelating gegeven voor de bewoning van het pand, dat dubbel zoveel mensen zal huisvesten dan toen het nog een rusthuis was.

De positie van de burgemeester ten opzichte van het nieuwe asielcentrum blijft ongewijzigd: "We bieden al veel opvangvoorzieningen," klinkt het daar. De gemeente heeft al heel wat uitdagingen op vlak van sociale cohesie. "Om die reden lijkt het moeilijk om bijkomende opvangvoorzieningen te aanvaarden," zei Melissa Morales, woordvoerster van de gemeente, aan BRUZZ.

Het pand zal worden uitgebaat door Samusocial. De Brusselse organisatie die noodhulp biedt, vindt het nog te vroeg om commentaar te geven. Ook buurtbewoners hebben tot nu toe geen uitnodiging voor een informatiesessie ontvangen. De informatiesessie is gepland voor 15 mei, ongeveer gelijk met de ingebruikname van het pand.

Donderdag staan er verschillende interpellaties gepland over het nieuwe asielcentrum op de gemeenteraad van Anderlecht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni