Fedasil mikt op opvangcentrum in leeg Hotel Lambermont

© Booking
| Het hotel in de Lambermontlaan is gesloten en staat momenteel nog leeg.

Een leeg hotel in Schaarbeek zal worden ingericht tot een nieuw opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers. Dat bevestigt Fedasil. Hetzelfde hotel werd eerder deze maand nog gekraakt, maar staat intussen weer leeg.

In het nieuwe opvangcentrum zullen 76 niet-begeleide minderjarigen terechtkunnen, zegt Fedasil. “Het gaat om buffercapaciteit als aanvulling op ons vaste opvangnet,” vertelt woordvoerder Lies Gillis. Vandaag zitten de opvangcentra van Fedasil helemaal vol. “Natuurlijk zullen de nieuwe plaatsen dan meteen geactiveerd worden.”

Het centrum staat los van de beloofde noodopvang die de federale regering recent aankondigde. Volgende week moeten daarvan al 500 extra plaatsen openen voor asielzoekers, vanaf december nog eens 1.000. Tot nu toe zijn er in Brussel 40 noodopvangplaatsen voor minderjarigen, maar ook die zitten al vol.

Vooraleer het centrum kan openen, zijn wel nog werken nodig. Fedasil wacht bovendien nog op een definitieve verkoop van het gebouw. Vastgoedbedrijf Inclusio heeft daarvoor al een compromis getekend met de huidige eigenaar, maar de verkoop is nog niet rond. De bedoeling is dat Fedasil het gebouw zal huren van Inclusio. Dat bedrijf is beursgenoteerd en richt zich vooral op sociale woningen, maar dus ook op opvangcentra. Zo verhuurt het al een gebouw in Jette aan het Rode Kruis met plaats voor 29 asielzoekers. Inclusio kon geen commentaar kwijt over de verkoop.

Krakers vertrokken

Hotel Lambermont werd eerder deze maand nog gekraakt door een 80-tal mensen. Volgens de lokale politiezone Brussel-Noord ging het toen onder meer om Oekraïense vluchtelingen. De gemeente ging akkoord met de bezetting, maar de eigenaar heeft de vluchtelingen gevraagd om het pand te verlaten. “Zij hebben dat deze week gedaan,” zegt kabinetschef Marc Weber van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

Weber zegt nu dat het toch niet om Oekraïners ging. “Wij hebben begrepen dat een deel van de groep naar de nieuwe bezetting in de Paleizenstraat is vertrokken,” zegt de kabinetschef. Daar is een leeg gebouw deze week gekraakt door asielzoekers die al enkele maanden geen opvang kregen. Het burgerplatform dat deze nieuwe bezetting begeleidt, kan de komst van vluchtelingen uit Hotel Lambermont niet bevestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?