In het filmpje zijn lege bedden te zien.

Fedasil reageert op filmpje van lege verdieping in opvangcentrum: 'Nog niet veilig'

Jasmijn Post
© BRUZZ
21/03/2023

Een video van een lege verdieping in een opvangcentrum voor asielzoekers veroorzaakte bij enkele activistische groeperingen grote verontwaardiging. Want door het tekort aan opvangplaatsen wachten veel asielzoekers op een bed bij Fedasil. Het agentschap reageert nu aan BRUZZ: "De verdieping is nog niet veilig, eerst moeten er nog werken gebeuren."

In de video laat een persoon de bovenste verdieping zien van het voormalige ziekenhuis Jules Bordet, dichtbij de Hallepoort in Brussel Stad. De anonieme filmer neemt de kijker mee over de verdieping: "Wij bevinden ons op de zesde verdieping van het Fedasil-centrum Bordet, een verdieping die gebruikt kan worden om 40 tot 45 mensen te huisvesten. Zoals u hier kunt zien, is deze verdieping leeg, ongebruikt."

De anonieme persoon stelt bovendien vast dat er op de tweede en vierde verdieping nog plaatsen vrij zijn voor minderjarigen. Samen met het bovenste verdiep voor alleenstaande mannen zou het gebouw in totaal nog zo’n 80 tot 90 personen extra kunnen opvangen, stelt hij.

De persoon roept op om de video te verspreiden om bekend te maken dat er nog plaatsen vrij zijn, "zodat we eindelijk opvang kunnen bieden aan alle mensen die buiten zijn".

Zo’n 70 asielzoekers bezetten nu ruim een week de toekomstige kantoren van het Crisiscentrum aan de Koning Albert II-laan door gebrek aan plaats in het asielopvangnet.

'Er moeten nog werken gebeuren'

De video werd op zondag verspreid door het activistische collectief Réseau ADES en ook de campagne 'Stop Opvangcrisis' berichtte erover.

Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil reageert nu op de video aan BRUZZ. "Voor we de capaciteit kunnen uitbreiden van 140 naar 220 personen moeten er nog werken gebeuren," zegt Lies Gilis van Fedasil.

Het gaan dan onder meer om werken aan de elektriciteit, of nog toiletten en wasbakken. Fedasil wacht ook op groen licht van de brandweer. "Uiteraard willen we de plaatsen zo snel mogelijk gebruiken, maar wel op een veilige manier," sluit Gilis af.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni