Fenomenen van 2023 (2): rooftops

Eva Christiaens
© BRUZZ
28/12/2023

| Rooftop bars zijn een van de uitgesproken fenomenen van 2023.

Voor een uitzicht over Brussel hoef je al lang niet meer naar het Atomium. Anno 2023 bestaan daar rooftops voor: zonnige daken om iets te drinken.

Net voor de zomer opende Rooftop 58 op het dak van Brucity, het administratief centrum van Brussel-Stad. In september volgde Skybar op het Beursgebouw. En in de gerenoveerde Victoria-toren aan de Kruidtuin voel je de druk in je oren wanneer de lift naar verdieping 22 klimt. Boven eet je taco's met zicht op de stad. Niet dat zulke dakterrassen helemaal nieuw zijn. Er waren al langer zomerbars of feestjes op de daken van Crosly Bowling tot het oude Actiris-gebouw op de Anspachlaan. Museum Wiels heeft een open dakterras en bij de Beursschouwburg is het deel van een avondje uit. Er zijn chique cocktailbars op hotels als Warwick, Bedford en dit jaar ook Sofitel. En met genoeg geld op zak kan je vier gangen naar binnen werken bij La Villa in the Sky, al bijna tien jaar open. Dat is voorlopig het hoogste panorama van Brussel.

“In een stad met veel mensen en weinig publieke ruimte bieden rooftops een uitlaatklep maar ook plezier"

Bouwmeester Kristiaan Borret

Kristiaan Borret, Brussels bouwmeester

Dit jaar is het allemaal wat breder geworden. Rooftop 58 heeft plaats voor spelende kinderen, Bozar maakte een stadspleintje op zijn dak met gratis concerten en films. En Albert, boven op de Koninklijke Bibliotheek, belooft een rechtstreekse lift van op de Kunstberg.

“Een uitdrukking van de verdichtende stad,” noemt bouwmeester Kristiaan Borret al die rooftops. “In een stad met veel mensen en weinig publieke ruimte bieden ze een uitlaatklep, maar ook plezier. Op een dak heb je ‘s avonds langer zon en krijg je nieuwe perspectieven op de stad. Noem het een gezond voyeurisme.” Het maakt de daken toeristisch interessant.

“Rooftoptoerisme is erg in trek. Het hoort nu eenmaal bij een citytrip,” weten ze bij visit.brussels, dat het aanbod actief promoot. “Ze bereiken een breed publiek van Brusselaars, Belgen en buitenlanders. Maar ook B2B-toerisme voor bedrijven.” De trend gaat volgend jaar zeker niet liggen. Er komen rooftops bij op het oude Muntcentrum, de Multi Tower en op het dak van Ancienne Belgique. En de komende jaren nog op de Generali-toren en de Blue Tower in de Louizalaan en op het ZIN-project in de Noordwijk. “Niets op tegen, maar nu moeten we ook nadenken over hun functies,” vindt Borret. “Is er plaats voor een gedeelde tuin, sportveld of speelplaats? Ook daarvoor vinden we moeilijk plaats in de stad. En dan hoef je niet altijd iets te consumeren.”

2023: een jaar over de top

We blikken terug op het jaar 2023: een jaar over de top

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni