Festival van de Architectuur: van MAD tot overkapping Ring

© Bruit du Frigo

Dit weekeinde is het Dag van de Architectuur. Een aantal activiteiten vinden plaats in het van het kader PeriFeria Festival in de Westrand, maar er staan ook verschillende rondleidingen, workshops en lezingen in de stad zelf op het programma. Zo kun je de verbouwing van een oude drukkerij tot woningen, kunstenaarsatelier en architectuurbureau bezichtigen, of het gloednieuwe hoofdkwartier van MAD Brussels.

Het concept van de Dag van de Architectuur is dit jaar enigszins gewijzigd in vergelijking met de vorige edities. 

Het Vlaams Architectuurinstituut pakt voor de editie 2017 uit met een heus 'Festival van de architectuur’, een tiendaags interdisciplinair evenement dat inzoomt op het belang van architectuur voor een goed ontworpen leefomgeving. 

De gaststad is Antwerpen, waar het gros van de activiteiten plaatsvindt. Maar ook in Brussel zijn er verschillende gebouwen te bezoeken en kan er aan rondleidingen deelgenomen worden.

Zo geven de architecten van ORG op zondagvoormiddag 10 september bijvoorbeeld rondleidingen in Foodmet, de nieuwe markthal aan de Slachthuizensite. V+ en Rotor tonen het nieuwe gebouw van MAD Mode & Design Brussels. noA Architecten geven uitleg bij de verbouwing van een oude drukkerij tot woningen, kunstenaarsatelier en architectuurbureau.

Met City3 zetten we met het PeriFeriafestival dan weer in op activiteiten weg uit het centrum. Op zaterdag 9 september ontvangt PeriFeria het Franse bureau Bruit du Frigo, dat bekendheid verwierf door allerlei 'refuges périurbains’ te bouwen in de stadsrand van Bordeaux. 

Op zondag 10 september is het de beurt aan Bureau Omgeving, dat op rondleiding gaat op de Heizelvlakte om uitleg te geven bij de plannen voor het nieuwe sportpark op de Heizel. 

Overkapping Ring en openluchtzwembad
Het Parijse architectenbureau Agence TER licht tijdens een wandeling een gewaagd voorstel toe om de Ring te overkappen over een afstand van 1,4 kilometer en er een groot productief park te ontwikkelen.

Pool is Cool, de suffragettes van het openluchtzwemmen in Brussel, vertrekken op fiets-exploratie om de sites te tonen die zij als geschikte openluchtzwemlocaties zien in het Brusselse en uitleg te geven over de verschillende scenario’s voor openluchtzwemmen in Brussel.

De fantasierijke architecten van WAUW knutselen aan RotondeBXL aan de Heizel aan de 'WauWtostrade', een 20 meter lange maquette van een met sprankelende verbeelding heraangelegde ring rond Brussel

Meer info op op de website van PeriFeria en het Festival van de Architectuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Gezien: Bozar houdt expo met openluchtzwembad

samenleving 1497875100
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement
Lees ook