Fietsbrigade politiezone Noord start in oktober

© PhotoNews
| Fietsbrigade aan het Fernand Cocqplein in Elsene (archiefbeeld). Binnenkort rijden ook in de zone Noord fietsagenten.

Vanaf oktober zullen in Evere, Sint-Joost en Schaarbeek fietsende agenten patrouilleren, zoals dat bijvoorbeeld al het geval is in de zone Brussel Hoofdstad - Elsene. Op de politieraad maandag is het groene licht gegeven om lichte kogelvrije vesten aan te schaffen, waarmee de agenten zullen kunnen fietsen, meldt raadslid Arnaud Verstraete (Groen).

Vorig jaar raakte al bekend dat de politiezone Noord (Evere, Schaarbeek en Sint-Joost) een volwaardige fietsbrigade zou krijgen, net als bijvoorbeeld de zone Brussel Hoofdstad - Elsene. Daarvoor ontbraken echter de juiste kogelwerende vesten: de huidige zijn met een gewicht van 12 kilogram veel te zwaar om langer dan een paar uur te dragen.

Op de politieraad van maandag is de aankoop van nieuwe kogelvrije vesten goedgekeurd, bevestigt de woordvoerster van de zone aan BRUZZ.

Tien agenten

De fietsbrigade gaat vanaf oktober aan de slag en zal in eerste instantie tien agenten tellen. Zeven daarvan zijn nu al aangeworven, zij werken momenteel bij andere ploegen. "Twee van hen werken al af en toe vrijwillig als fietsagent, vooral bij acties aan de schoolpoorten, en dragen dan de huidige kogelvrije vesten."

Voor de fietsbrigade werden twee speedelecs en vier 'gewone' elektrische fietsen gekocht, met gewestelijke middelen die bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) heeft vrijgemaakt.

De agenten zullen zich net als in de zone Brussel Hoofdstad richten op de handhaving van de verkeersregels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?