Politiezone Zuid start met fietsbrigade

© PhotoNews
| Fietsbrigade van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene
Updated: 22-11-2018 - 18:33

De politiezone Zuid (Sint-Gillis, Anderlecht en Vorst) start voor het eerst met een fietsbrigade. Het Brussels Gewest kondigde in september al aan 1,2 miljoen extra budget vrij te maken, en na de zone Noord tekent nu ook Zuid in.

Verkeerscontroles op de fiets hebben een aantal grote voordelen. Zo zijn agenten beter aanspreekbaar en kunnen ze gemakkelijker interveniëren in voetgangersgebieden. Vorig jaar werden er in totaal 40.000 boetes uitgeschreven.

De politiezone Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost) kondigde recent nog aan haar fietsbrigade te zullen heropstarten in 2019, en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zei heel graag een verdubbeling van het aantal fietsagenten te willen. Nu gaat de zone Zuid dus ook van start met fietsagenten. Meer details kan de zone nog niet kwijt.

"Of het een aparte brigade wordt of we de bestaande brigades van fietsen voorzien, moet nog bekeken worden", zegt Kathleen Cali van de zone Zuid aan BRUZZ. "Net als het type fiets en de timing: wellicht starten we in het voorjaar 2019, maar ook dat moet nog bekeken worden."

Geld van geïnde boetes

De regering wil de politie aanmoedigen om hun fietsbrigades uit te bouwen en kondigde daarom in september al een budget van 1,2 miljoen euro aan. Dat is nu vrijgemaakt. Het geld moet de zones in staat stellen om in totaal 60 nieuwe fietsen te kopen, inclusies met materiaal, verlichting en elektrische laadstations.

De middelen voor de subsidies zijn afkomstig uit het Brussels Verkeersveiligheidsfonds. De middelen uit dat fonds komen voort uit de geïnde verkeersboetes. De Brusselse politiezones ontvangen al voor het derde jaar op rij specifieke middelen om de verkeersveiligheid te verhogen. In totaal gaat het om 4,4 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?