Fileleed en kantoorprijzen drijven jobs uit Brussel

© PhotoNews
| Werkgeverskringen wijzen naar de mobiliteitsproblemen in de hoofdstad als oorzaak voor het jobverlies.
Updated: 31-05-2018 - 08:26

Door de mobiliteitsproblemen en de hoge kantoorprijzen stagneert de werkgelegenheid in Brussel. Tussen juni 2015 en juni 2016 kwamen er amper 743 arbeidsplaatsen bij in de hoofdstad. Vlaanderen en Wallonië zagen met respectievelijk 33.000 en 16.000 nieuwe jobs een veel sterkere aangroei. Zo meldt De Tijd vandaag.

Terwijl het jobaantal in Vlaanderen en Wallonië met 1,5 procent toenam, bedroeg de groei voor Brussel amper 0,1 procent, becijferden onderzoekers van de KU Leuven volgens De Tijd donderdag. Het probleem is niet zozeer dat in het hoofdstedelijk gewest geen nieuwe banen gecreëerd worden.

Brussel verliest 2.500 banen

In een jaar tijd kwamen er 35.000 jobs bij. Maar die toename wordt nagenoeg volledig tenietgedaan doordat in Brussel meer dan elders banen verdwijnen of doordat bedrijven en overheden jobs verhuizen naar Vlaanderen en Wallonië.

Werkgevers met meerdere vestigingen in ons land haalden in een jaar 8.000 personeelsleden weg uit Brussel, terwijl er maar 5.500 werknemers voor in de plaats kwamen. Door die interne verhuisoperaties verloor Brussel 2.500 banen.

In de periode 2014-2015 ging in het hoofdstedelijk gewest door delokalisaties in België al een gelijkaardig aantal jobs verloren. Werkgeverskringen wijzen naar de mobiliteitsproblemen in de hoofdstad als oorzaak voor het jobverlies.

Ook kantoorprijzen vormen struikelblok

Niet alleen door de vele files halen bedrijven hun jobs weg uit onze hoofdstad. Ook de kantoorprijzen vormen een struikelblok. Die liggen een pak hoger dan in Vlaanderen en Wallonië, zo staat te lezen in De Tijd. De krant haalt nog twee andere redenen aan voor de jobverhuis.

Zo zijn er in Brussel heel wat hoofdkantoren gevestigd van bedrijven die in meerdere regio's actief zijn. Grote financiële instellingen zoals banken zijn daar een goed voorbeeld van. Zij starten hun activiteiten in onze hoofdstad, maar wijken na een paar jaar uit naar de regio's.

Ook bij de overheid gaan er heel wat banen verloren, maar dat is grotendeels te wijten aan de regionalisering van de bevoegdheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?