Flashmob op Schumanplein om patenten op coronavaccin op te heffen

© Belga
22/02/2021

Belgische aanhangers van het Europese burgerinitiatief No Profit On Pandemic hebben maandag een flashmob gehouden aan het Schumanplein in Brussel. Met hun actie herhalen ze hun eis om de patenten op de coronavaccins op te heffen en benadrukken ze de gevolgen indien dat niet gebeurt.

"Hoe is het mogelijk? Terwijl de hele wereld wordt getroffen en het onderzoek naar het vaccin massaal wordt gesubsidieerd met publiek geld, waren de winstcijfers van de farmasector nooit hoger", aldus Jean Hermesse van Actieplatform Gezondheid en Solidariteit.

Tijdens de flashmob werden op de grond verschillende werelddelen getekend, waarna de manifestanten met een rode en groene kaart in deze werelddelen gingen staan. Met beide kleuren maakten ze duidelijk welke rijkere werelddelen wel tijdig gevaccineerd raken en welke armere werelddelen langer onder de coronapandemie zullen lijden. Tegelijkertijd maakten ze ook duidelijk welke rijke landen zich keren tegen het idee om het vaccin uit de handen van de farmareuzen te halen.

De boodschap van de protestvoerders is duidelijk: hef het patent op het coronavaccin op en laat het zo ter profijt dienen van de ganse wereldbevolking. Om die taak te volbrengen, rekent het Europese burgerinitiatief op daadkracht van de Europese Commissie. Ze pikken het niet dat het onderzoek naar het vaccin gesteund werd met Europese subsidies, maar de farmaceutische bedrijven er nu grote winst op maken.

In België scharen onder meer Oxfam, 11.11.11, Geneeskunde voor het Volk, Hart Boven Hard en de Christelijke Mutualiteit zich achter het burgerinitiatief.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni