Foorkramers: 'Premier moet duidelijkheid geven, Zuidfoor kan nog'

KVDP
© BRUZZ
28/07/2020
Updated: 28/07/2020 16.51u
Ook in:
en nl

Volgens de foorkramers is de Zuidfoor geen evenement, en moet de foor nog kunnen doorgaan. Dat zeggen ze na overleg met burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close. De foorkramers eisen duidelijkheid van premier Wilmès. "Waarom moet de Zuidfoor boeten voor wat er in Antwerpen aan het gebeuren is?"

Een 200-tal foorkramers is dinsdagmiddag samengekomen op de Grote Markt, waar enkele vertegenwoordigers uitgenodigd waren door burgemeester Philippe Close (PS). Die had de Zuidfoor maandagnamiddag geannuleerd met een simpele tweet. Close wilde de foorkramers uitleggen waarom de kermis niet kan doorgaan.

"De informatie die we net gekregen hebben, is niet goed", zegt Patrick De Corte, vertegenwoordiger van de foorkramers, na het overleg. "De boodschap is ambigu en we zitten nog met veel vragen."

De foorkramers blijven bij hun standpunt dat de Zuidfoor niet onder de categorie evenementen valt, waarvoor vanaf woensdag een limiet van 200 bezoekers geldt. "Het staat vast dat een Zuidfoor met 200 bezoekers onhaalbaar is", klinkt het in koor.

Wachten op koninklijk besluit

"Het laatste koninklijk besluit stelt dat wij onder dezelfde regeling van de markten vallen", gaat Dimitri Delforge, die de foorkramers vertegenwoordigt, verder. "We eisen duidelijkheid van de eerste minister, want over kermissen heeft zij gisteren niets gezegd."

De foorkramers kondigden gisteren grote protestacties aan, maar die komen er voorlopig nog niet. "We gaan wachten op dat koninklijk besluit. Als daar niet in staat dat een kermis onder de categorie evenementen valt, staat de deur nog open", aldus Delforge. "De mensen zijn nog welkom in de cafés, restaurants en winkels. Waarom dan niet op de Zuidfoor? Waarom moeten wij boeten voor wat er in Antwerpen aan het gebeuren is?"

'Levend begraven'

Burgemeester Close zou drie voorstellen gedaan hebben om de gedupeerde foorkramers te vergoeden. "Maar wij willen het daar nog niet over hebben. Eerst willen we ervoor zorgen dat de Zuidfoor gewoon kan doorgaan", zegt een foorkramer.

De foorkramers zijn nog niet van plan om hun stands af te breken. "Sommige standhouders hebben tien personeelsleden nodig gehad om hun attractie op te bouwen. Alles staat klaar voor de opening op zaterdag", zegt een foorkramer nog. "Als ze niet doorgaat, worden wij levend begraven. Wij hebben geen inkomsten meer sinds november en voor deze foor hebben we al duizenden euro's kosten gemaakt. De burgemeester stond altijd al aan onze kant, maar hij staat onder zware druk. Dat begrijpen wij."

Geen Zuidfoor

Na het overleg met de Stad Brussel trok een delegatie foorkramers naar de Wetstraat 16 om er een brief achter te laten. Zij hopen later nog persoonlijk ontvangen te worden door de premier.

De kans dat er voor de Zuidfoor nog iets verandert, acht de Stad Brussel klein. "Het was moeilijk, maar de beslissing is genomen", zegt schepen van Handel Fabian Maingain (Défi).

Dat de foorkramers zeggen dat de limiet van 200 bezoekers niet voor hen geldt, omdat de Zuidfoor niet onder dezelfde regeling van evenementen zou vallen, is volgens de handelsschepen te wijten aan "een andere interpretatie van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad." "Wij hadden geen keuze, gezien de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en de opflakkering van de epidemie", aldus Maingain nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Zuidfoor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni