Francken: 'Migranten Maximiliaanpark opsluiten en terugsturen'

© Ivan Put

"Ik geef geen asiel aan illegale migranten. Die mensen zal ik opsluiten en terugsturen als ze niet vrijwillig willen terugkeren." Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de migranten in het Maximiliaanpark. Francken wil zo niet weten van een opvangcentrum, een initiatief dat plaatsvervangend burgemeester van Schaarbeek Bernard Guillaume (MR) bij BRUZZ aankondigde.

Francken is zo heel duidelijk over de situatie aan het Maximiliaanpark. Volgens hem zijn het allemaal mensen die in ons land geen asiel willen aanvragen omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk, iets dat plaatselijke vrijwilligers overigens nuanceren.

Al weken kamperen enkele honderden migranten in het Maximiliaanpark. Hun situatie is bijzonder precair, er zijn al heel wat aanvaringen geweest met de politie, en de buurtbewoners klagen over de overlast. Daarom hielden de burgemeesters van Schaarbeek en Brussel-Stad afgelopen vrijdag een overleg met de bevoegde kabinetten van minister Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Francken fluit Schaarbeek terug
Na afloop van die vergadering wist plaatsvervangend burgemeester van Schaarbeek Bernard Guillaume (MR) te melden dat er een principeakkoord was gevonden over een tijdelijk pre-opvangcentrum voor de migranten in en rond het Maximiliaanpark. Een centrum voor 100 à 200 man zou de migranten de dringendste hulp kunnen bieden en hen grondiger informeren over hun rechten en plichten.

Maar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) floot Schaarbeek al snel terug. Hij vindt een opvangcentrum een slecht idee, omdat het meer migratie zou aanzuigen. In 2015 werd wel zo’n pre-opvangcentrum opgericht, toen in het WTC III-gebouw. Maar op het kabinet Francken werd vrijdag al benadrukt dat het toen ging om mensen die in België asiel wilden aanvragen. "Dat was een heel andere situatie. Mensen die vandaag in ons land asiel willen aanvragen worden meteen opgevangen."

Het is nog niet duidelijk of de gemeentes, met eventuele hulp van het Gewest, hun plan willen doorzetten om de migranten beter op te vangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?