Freddie Mercury en Beth Ditto vereeuwigd in zalen van Brusselse RainbowHouse

© Mido via Twitter
| De hoogmis van de LGTBQI+ trekt weer door de straten van Brussel.

In het Brusselse RainbowHouse dragen zeven zalen voortaan de namen van belangrijke persoonlijkheden uit de LGBTQI+-gemeenschap. De namen werden ingehuldigd in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS).

De namen van Freddie Mercury, Beth Ditto, Marsha P. Johnson, Abdellah Taïa, Audre Lorde, Hanne Gaby en Federico Garcia Lorca sieren voortaan zeven ruimtes in het RainbowHouse. Elke zaal wordt uitgerust met een vergulde plaat met een portret en een biografie van de gekozen persoon.

Voor het RainbowHouse geldt deze gelegenheid als een eerbetoon aan de strijd die de militanten en voorbeelden uit de LGBTQI+-gemeenschap dagelijks voeren voor meer rechten, erkenning en gelijkheid. Discriminaties tegenover onder meer holebi-koppels of transgenders zijn namelijk nog steeds dagelijkse kost, en zeker in de publieke ruimte.

"Ik zie hier een sterke symboliek in, die de kracht van elk van de geëerde persoonlijkheden nog overstijgt. Dit symboliseert onze keuzevrijheid. De vrijheid om te kunnen kiezen wie we zijn en wie we willen zijn", vertelt staatssecretaris Ben Hamou.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?