'Fusie politiezones is onnozel zonder fusie 19 gemeenten'

© Aude Vanden Broeck via Twitter

De eisen voor een fusie van de zes Brusselse politiezones zijn onnozel, vindt professor criminologie Els Enhus (VUB). 'Als je de toestand bij de Brusselse politie wil begrijpen, moet je inzicht hebben. En het is bijlange niet zo evident als het gewauwel dat we nu al te vaak horen.'

 

De roep naar een eengemaakte Brusselse politiezone weerklinkt na de rellen van afgelopen weekend opnieuw luider. "Het hele idee van zo'n fusie is gewoon onnozel als die wordt losgekoppeld van een fusie van de 19 Brusselse gemeenten", zegt Els Enhus aan VRT NWS. "Als je de toestand bij de Brusselse politie wil begrijpen, moet je inzicht hebben. En het is bijlange niet zo evident als het gewauwel dat we nu al te vaak horen.

"Als een politiezone zich uitstrekt over verschillende gemeenten, heb je een vergadering waarin alle burgemeesters van de betrokken gemeenten samenzitten als verantwoordelijke voor de openbare orde in hun gemeente. Het is de burgemeester van de gemeente die het meeste financieel inbrengt die woordvoerder van de zone is en de beslissingen neemt. Hij wordt gecontroleerd door de burgemeesters van de andere gemeenten, die trouwens zelf in hun eigen gemeenten eigen accenten kunnen leggen."

"Wat geeft zoiets bij een fusie? "Dan moet één burgemeester aan het stuur zitten, in overleg met 18 anderen", zegt Enhus. "Er bestaat trouwens vandaag al een college van de 19 burgemeesters waarin onderling afspraken worden gemaakt over de politie. Van zes zones naar één zone gaan, lost in de praktijk dus helemaal niets op."

Na de rellen van zaterdagavond riep onder meer de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) op om werk te maken van een fusie. "Ik heb het echt wel gehad met dat voortdurend in een negatief daglicht stellen van Brussel als een soort bastion van alles dat misloopt", zegt Enhus. Er wordt veel te vaak een beeld geschetst dat niet overeenkomt met de dagelijkse realiteit. Dit is echt het zogenoemde hellhole-idee. Terwijl Brussel waarlijk een fantastische stad is om te wonen."

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook