Interactief

Ga de koloniale sporen in Brussel achterna met deze interactieve kaart

© BRUZZ
17/02/2022

Klik op bolletjes op de kaart hierboven om meer te weten te komen...

Ons koloniaal verleden heeft niet alleen haar sporen achtergelaten in het Jubelpark of op het Troonplein. Op basis van de bevindingen van de werkgroep rond de dekolonisatie van de openbare ruimte heeft BRUZZ onderstaande interactieve kaart opgesteld met een overzicht van koloniale sporen in het Brusselse stadsweefsel.

De werkgroep rond de dekolonisatie van de openbare ruimte, opgericht op initiatief van staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.Brussels/Vooruit), heeft vandaag haar aanbevelingen voorgesteld in het Brussels Parlement. Zo vindt de werkgroep onder meer dat het ruiterstandbeeld van Leopold II aan het Troonplein ofwel verwijderd, ofwel omgesmolten moet worden.

Naast het Troonplein zijn er talrijke andere plaatsen waar het koloniaal verleden van België nog zichtbaar is, bijvoorbeeld aan de hand van Brusselse straatnamen. In Koekelberg is er de Omer Lepreuxstraat, vernoemd naar de Belgische senator die als professor aan de Belgische Militaire School betrokken was bij de kolonisatie van Congo.

In Schaarbeek is de Jenatzystraat vernoemd naar de oprichter van de eerste rubberfabriek in België en wat verder is er de Generaal Wahislaan. De Belgische militair werd gouverneur-generaal van de Onafhankelijke Congostaat en van Belgisch-Congo. Ook ontdekkingsreiziger David Livingstone heeft een straatnaam in Brussel.

In het Brusselse straatbeeld herinneren verschillende gebouwen, ornamenten en monumenten ons aan het koloniaal verleden in Congo. Het art-Decogebouw op de hoek van Antoine Dansaertstraat en de Oude Graanmarkt verwijst naar de handel in exotisch fruit, in de Violetstraat staat een huis dat toebehoorde aan een slavenhandelaar en op het Vrijheidsplein is de Congoster zichtbaar in de gevels van het gebouw van de Banque Industrielle Belge van Edouard Empain.

Een overzicht van de locaties met een verwijzing naar ons koloniaal verleden vindt u op bovenstaande kaart terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni