Gaat nachtleven opnieuw op slot?

mirano.jpg
© theglobalparty.com
© theglobalparty.com

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept voor vrijdagmorgen een nieuw Overlegcomité bijeen waar nieuwe, strengere maatregelen op tafel liggen om de verspreiding van het coronavirus en de bezettingsgraad op de afdelingen intensieve zorg te keren. Intussen worden verschillende evenementen in Brussel alvast geannuleerd. “Ik geloof niet in halve avonden.”

De premier roept vrijdag om 08.00 uur opnieuw alle regeringen rond de tafel. Er liggen verschillende maatregelen op tafel, bedoeld om de vaccinatie en de boosterprik te versnellen, de zorgsector te ondersteunen en de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook buiten de medische sfeer wordt een pakket maatregelen verwacht. De premier beloofde daarbij ook steunmaatregelen en verzekerde dat "we niemand zullen achterlaten". Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleitte voor "sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan”. Er wordt gekeken naar grote massa-evenementen en het nachtleven.

Dat doet vermoeden dat in bepaalde sectoren opnieuw een verminderde activiteit zal toegelaten zijn, of zelfs een sluiting. "We zullen de meest riskante activiteiten het meest moeten beperken of stopzetten", stelde minister Vandenbroucke kort nadien. Hij had het over extra maatregelen in alle sectoren: het onderwijs, de vrije tijd, het professionele leven, enzovoort. "We moeten niet naar elkaar wijzen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

De grotere massa-evenementen zullen allicht de eerste zijn die sneuvelen. Momenteel zijn die nog mogelijk met het Covid Safe Ticket én een mondmasker, mogelijk komt er toch een verbod. Ook wordt er gekeken naar het nachtleven, met mogelijks een sluitingsuur voor de horeca.

Niet enkel een business

Opvallend: verschillende events in het Brusselse worden nu al geannuleerd. Zo laat concertreeks Stoemp! weten dat het concert vrijdagavond niet zal doorgaan. Ook de Dirty Dancing-avond van dansclub Mirano wordt afgelast.

“Met Dirty Dancing willen we een paar keer per jaar een memorabele avond organiseren,” vertelt organisator Lorenzo Serra. “We lanceerden het evenement ongeveer een maand geleden. Zonder line-up verkochten we op korte tijd al enorm veel tickets. Maar sinds een tweetal weken is het opnieuw erg somber geworden wat betreft de covid-situatie, en dat hebben we gemerkt in de cijfers van de voorverkoop.”

Volgens Serra vertaalden de slechte coronacijfers zich in een voorverkoop die plots erg sterk bleef haperen. “Mensen zijn bang. Met onze Dirty Dancing-avonden trekken we een iets ouder publiek aan: we denken dat ze misschien liever onder vrienden een glas gaan drinken in deze situatie.”

“Mensen vergeten soms dat het nachtleven niet enkel draait om business: een feestje organiseren we omwille van het feestje, de sfeer moet goed zitten. Als de feestsfeer niet aanwezig is, heeft het geen zin ermee door te gaan. Daar moeten we realistisch in zijn. Zelfs als er toch een paar honderden mensen zouden opdagen, is het beter om te annuleren. Memorabel zou deze avond sowieso niet geworden zijn, want ik geloof niet in halve avonden.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?