Ganshoren bindt strijd met sluikstorters aan

© Pieter Vanmaele
| Sluikstort in Sint-Agatha-Berchem (archiefbeeld).

Om de netheid op haar grondgebied te verbeteren, installeert de gemeente Ganshoren achttien veiligheidscamera’s en twaalf geconnecteerde vuilnisbakken. “Het doel van de camera’s is vooral om sluikstorten te ontraden.”

Dat schrijft de krant La Capitale maandag.

Stéphane Obeid (MR), schepen van Netheid in Ganshoren, trok 150.000 euro extra uit om de strijd met sluikstort en afval in de gemeente aan te gaan. De eerste stap van het netheidsplan is om op elk van de achttien kritieke punten een camera te installeren. Die stelt vast wanneer er sluikstorters actief zijn, stuurt de beelden door naar de gemeente en die kan op haar beurt ongewenst gedrag bestraffen.

Onder de achttien aandachtsplekken: de parking van zwembad Nereus, het Van Overbeekpark, de buurt achter sporthal Richard Beauthier, de Louis Delhovestraat en de Jean Duclaan. De camera’s zullen in de maand maart geplaatst worden, als de gemeenteraad de operatie goedkeurt. Het voorgestelde systeem kan de inbreuk van de sluikstorters filmen, maar ook hun nummerplaat vastleggen.

Parallel zal de gemeente twaalf extra geconnecteerde vuilnisbakken installeren. Die zijn uitgerust met een compressor en een sensor, die aan de netheidsdienst signaleert wanneer de afvalbak overloopt. De 350 openbare vuilbakken op het grondgebied van Ganshoren kan Obeid wegens budgettaire restricties niet vervangen door geconnecteerde modellen. “Maar we gaan de komende jaren wel meer sensoren plaatsen, zodat onze netheidsdiensten weten welke vol zijn”, aldus Obeid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?